Kurs

Museer som kunskapscentra

Kursstart 16 oktober 2025

Denna kurs undersöker hur judisk historia och kulturarv representeras, visas och beskrivs i svenska museer, med särskilt fokus på Judiska museet i Stockholm och Statens historiska museer.
En person lyssnar i en hörlur i utställningen Svart på vitt.
Utställningen Svart på vitt. Foto: Ola Myrin/ SHM.

Vilken roll spelar museer i att forma allmänhetens förståelse för judisk kultur och kulturarv i Sverige idag? Hur fungerar de som platser för kunskap, minne och identitet? 

Som en av Sveriges fem officiellt erkända nationella minoriteter har det judiska kulturarvet en unik plats i landets kulturella landskap. Genom en kombination av interaktiva workshops, guidade besök och diskussioner utforskas under kursen hur judiska berättelser kurateras, utmaningarna med minoritetsrepresentation i en majoritetskontext, samt museernas bredare roll i att främja inkludering, minne och dialog.

Välkommen till en kurs som fördjupar förståelsen för kulturarv, minoritetsrepresentation och museers föränderliga syfte i ett mångfaldssamhälle. Tillsammans undersöker vi och tittar på samlingarna – det blir vårt fokus. Deltagarna kommer också att bli delaktiga och bidra till uppbyggnaden av Sveriges museum om Förintelsen.

Kursen organiseras av Paideia folkhögskola, Sveriges museum om Förintelsen och Judiska museet i Stockholm. 

  • Sök kursen här: MUSEER SOM KUNSKAPSCENTRA - Paideia Folkhögskola
    OBS! Ansökan stänger söndag 22 juni.
  • Kursen hålls på Judiska museet, Paideia och Sveriges museum om Förintelsen.
  • Kurstillfällen: 6 stycken
    Tid: Onsdagar och torsdagar klockan 17.0019.00
  • Kursavgift: 450 kr