Ett tiotal bussar började sedan att transportera danskar och norrmän från koncentrationslägret Sachsenhausen norr om Berlin till Neuengamme utanför Hamburg. Vi övriga skulle börja med en långresa till Dachau vid München. På vanliga vägar körde vi till Berliner Ring, en autobahn runt Berlin, för att sedan komma in på autobahn direkt till München.
När det började närma sig kvällen lämnade vi autobahn och körde in i en grovstammig skog där vi skulle övernatta. Medan vi såg över fordonen, reste tält och ordnade andra nödvändiga saker ordnade kockarna till dagens huvudmåltid. Den mesta maten bestod av svenska, militära konserver. Det vanligaste var köttkonserver och när vi fick det första gången kallade vi det ”Köttkonserv 1”. Nu skulle det serveras köttkonserv. Inom parentes kan jag ju nämna att i köttbristens tider under kriget användes kött av räv, grävling, ekorre, kråka, skata, mås, med flera.
Det var helt officiellt att djurkropparna levererades till slakterier och konservfabriker där de kontrollerades så att de inte innehöll trikiner eller annat otyg. Det mesta gick till konservfabriker där det blandades med annat vanligare råmaterial. Kvällens köttkonserv smakade bra som vanligt. Maten åts ur kokkärl på vanligt fältvis och när disken och andra nödvändiga saker var avklarade kröp man in i sin sovsäck i tältet och somnade omedelbart, trött som man var.