Kiwa Zyto

Kiwa Zytos identifikationshandling ligger ovanpå den fångjacka Kiwa hade med sig till Sverige.
Kiwa var bara sju år när kriget kom till Polen och hann bara gå en vecka i skolan där. År 1945 när kriget tog slut var han 12 år och visste inte var hans mamma var eller om hon eller någon annan i familjen överlevt.

Han hade upplevt gettot i Kielce, koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau och arbetslägren Dachau och Landberger. När Kiwa kom till Sverige hade han med sig sin randiga fångjacka.

I den randiga fångjackan vaknade 12-årige Kiwa Zyto den 5 maj 1945. Han befann sig i en skog i närheten av München i Tyskland. Han var fri. I takt med att de allierade närmade sig tvingades fångarna ut från lägret och leddes på långa marscher till fots söderut, vaktade av SS-män. Men på morgonen den 5 maj hade SS-männen flytt.

Detalj av randig fångjacka, krage och fångnummer.
Detalj av randig fångjacka.
Randig fångjacka.
Kiwas randiga fångjacka. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Sex år tidigare bodde Kiwa med sina föräldrar och tre äldre bröder i den polska staden Kielce, cirka tio mil från Warszawa. När kriget startade 1939 bombade Nazityskland Kielce. Samma år tog en av Kiwas bröder värvning i Sovjetunionen, men Kiwa och hans andra familjemedlemmar blev kvar i Kielce.

I Kielce bodde många judar. Flertalet hade sitt hem i närheten av ett sågverk. När Nazityskland intog staden gjordes området om till ett arbetsläger, bevakat av tyska soldater. Efter ett år lyckades familjen fly in i skogen tillsammans med många andra judar från lägret. Efter några dagar hördes skottsalvor i skogen och efter det var Kiwas pappa försvunnen. Familjen såg honom aldrig mer. Många av judarna som hade försökt fly tog sig tillbaka till lägret.

Hela kriget, från 1939 till slutet av kriget 1945, fanns bara helvetet.

Kiwa Zyto, i en intervju publicerad i Sveriges Radio 2012

I slutet av mars 1941 tvingades alla judar att flytta till ett getto. Barnen sorterades ut och ingen visste vart de fördes. Kiwa hade gömt sig med två andra barn. I augusti 1942 började nazisterna att avveckla gettot. På bara några dagar deporterades över 20 000 människor från gettot till Treblinka och Auschwitz-Birkenau. Kiwa kom till Auschwitz-Birkenau med sin mamma Zelda, men de fördes genast åt olika håll.

Kiwa kom till en barack med uppemot 400 barn, gamla och sjuka. Han förstod att han hade sorterats ut för att dö. På natten frågade Kiwa några andra om de ville fly med honom. De vågade inte, men hjälpte honom att ta sig ut. Han hoppade ut genom fönstret och sprang till en annan barack, där han fick hjälp av vuxna att gömma sig. När fångarna skulle transporteras till ett annat läger kom Kiwa med en transport till Dachau och därifrån flyttades han senare till Landsberg.

Fångjackan Kiwa Zyto berättar

Ärendenummer: 90
Kiwas identifikationshandling efter frisläppandet, daterat 21 januari 1946. På bilden bär han samma jacka som nu är på utlån till Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Vid krigsslutet tog amerikanska soldater med sig de som överlevt bort från lägren. Kiwa kom till en skola utanför Hamburg i Tyskland. Han visste inget om vad som hade hänt de övriga i familjen.

Kiwas bror Marek som tagit värvning i Sovjetunionen kom tillbaka till Kielce år 1945. Han hittade Kiwa på något sätt och två av fyra bröder kunde återförenas i Tyskland. På en lista hittade de sin mamma Zeldas namn. Hon hade överlevt Auschwitz-Birkenau fram till befrielsen och sedan åkt till Sverige med de vita bussarna. Kiwa och hans bror Marek reste efter.

År 2012, samma år som Kiwa fyllde 80 år, berättade han om sitt liv i en intervju i Sveriges Radio. “Hela kriget, från 1939 till slutet av kriget 1945, fanns bara helvetet”, säger Kiwa i intervjun. Först när Kiwa var 12 år kunde han börja i skolan igen.

Intervju med Kiwa Zyto

Intervjun med Kiwa Zyto är gjord av Thomas Lunderquist för Sveriges Radios och sändes ursprungligen i Människor och tro onsdagen den 25 januari 2012.

Sju liv

I utställningen Sju liv som visas på Sveriges museum om Förintelsen från och med den 21 juni 2023 kan du läsa mer om Kiwa och ta del av föremål med koppling till hans berättelse.

Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa Zyto, Eva Lecerof, Alice Grosz, Hanna Dimitri, Lieselotte Jacks, Walter Brünn och Czesław Aredzki.

Toppbild: Detalj av Kiwas ID-handling. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Källor

  • Kiwa har lånat ut den randiga fångjackan till Sveriges museum om Förintelsen.
  • Kiwa, hans mamma Zelda och brodern Marek har intervjuats av USC Shoah Foundation och deras intervjuer finns i Visual History Archive.
  • Sveriges Radio, intervju med Kiwa Zyto, publicerad 25 januari 2012, https://sverigesradio.se/artikel/4928525

Ta del av fler levnadsöden

Hanna Dimitri (Brezinska)

Porträtt på Hanna Dimitri

Lilli och Walter Brünn

115_LILLI-WALTER_A

Tobias Rawet

94_TOBIAS_PUFF

Lieselotte Jacks

Ärendenummer: 89