Utställningen öppnar 21 juni 2023Fri entré 2023

Sju liv

Sju liv handlar om Walter, Alice, Czesław, Lieselotte, Hanna, Kiwa och Eva. I utställningen får du följa dem genom krig och förföljelse, i getton, på flykt och i läger. Någon kom ensam till Sverige som barn, andra överlevde både koncentrationsläger och dödsmarscher.

De här sju personerna är ögonvittnen till Förintelsen och nazisternas brott. Det är personer i olika åldrar, med olika bakgrund och från olika delar av Europa. Till skillnad från miljontals andra har de kunnat dela med sig av sina minnen och upplevelser. I utställningen får du ta del av personliga erfarenheter, sparade föremål, brev och fotografier. Så småningom och på olika sätt kom Walter, Alice, Czesław, Lieselotte, Hanna, Kiwa och Eva till Sverige, de skapade sig en ny tillvaro här och blev en del av det svenska samhället.

Med utgångspunkt i sju levnadsöden får besökaren också veta mer om Förintelsen, orsakerna bakom och Sveriges agerande under andra världskriget. Utställningen bygger på den insamling som gjorts hittills till Sveriges museum om Förintelsen. Sju liv är bara början. Arbetet med att samla in fler minnen och berättelser med koppling till Sverige och Förintelsen fortsätter.

Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa, Eva, Alice, Hanna, Lieselotte, Walter och Czeslaw.
Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa, Eva, Alice, Hanna, Lieselotte, Walter och Czesław. Foto: Helena Bonnevier, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Ordinarie öppettider från och med 21 juni 2023

Onsdag: 11–20
Torsdag–söndag: 11–17 
Måndag–tisdag: Stängt för allmänheten
Midsommar 23–25 juni: Stängt för allmänheten

Se information om avvikande öppettider här.

Inför ditt besök:

  • Sju liv öppnar på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19 i Stockholm den 21 juni 2023
  • Fri entré under 2023

Planera ditt besök