En lastbil och en grupp personer i uniform på en väg.
Transport med flyktingar som kommer till gränsen vid Gäddede i Jämtland 1945. Foto: Okänd/Stiftelsen Jamtlis fotosamlingar.

Insamling i Jämtland

Sveriges museum om Förintelsen besöker Jamtli

Söndag 2 april klockan 11–16

Sveriges museum om Förintelsen är under uppbyggnad och vi behöver din hjälp. Förintelsen är en del av Jämtlands historia, nu vill vi hitta och lyfta lokal historia och berättelser med koppling till Sverige och Förintelsen.

Den 2 april besöker Sveriges museum om Förintelsen Jamtli. Vår personal finns på plats för att diskutera föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka till Sveriges museum om Förintelsen. Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen.

Vi kommer även presentera Sveriges museum om Förintelsen. Därpå håller vi ett program i samarbete med Forum för levande historia och Jamtli. Programmet lyfter lokal historia.

Program

Vi diskuterar insamling och bidrag

11.00–16.00, öppet hus

Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen. Vi vill gärna veta mer om ditt föremål eller din berättelse samt annan bakgrundsinformation som hjälper oss förstå mer om föremålet. Om du visar fotografier vill vi gärna veta vilka personer som är med på bilderna.

Presentation av museet och lokalhistoria

13.00–14.30

Presentation av Sveriges museum om Förintelsen

Katherine Hauptman, chef för Sveriges museum om Förintelsen, berättar om museet och dess uppbyggnad.

Flykten från Norge

Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia, berättar om Förintelsen i Norge och flykten till Sverige.

Ola Lindgren och Henrik Strandfors, båda lärare vid Odensalaskolan, pratar om hur det är att resa med elever till Trönderlag för att studera ockupationen och Förintelsen.

Avslutande panelsamtal om lokalhistoriska perspektiv och hur vi kan hitta och lyfta dessa berättelser. Medverkar gör lärarna Ola Lindgren och Henrik Strandfors. Även Olov Amelin, chef för Jamtli medverkar. Moderator: Marcel Rådström.

Arrangör för programmet är Jamtli, Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen.

Programmet ingår i en turné som är ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen, Forum för levande historia, olika regionala museum, Föreningen Förintelsens Överlevande och É Romani Glinda.

  • Kostnadsfritt. Programmet kommer att filmas.
  • Jamtli, Museiplan 2, Östersund.
  • För besöksinformation och tillgänglighet se: https://www.jamtli.com/tider-priser-tillganglighet/

Om insamling

Notera att vi denna gång inte har möjlighet att ta emot några föremål, fotografier eller annan dokumentation till vår samling. Föremål och dokument är ofta ömtåliga och vill vi därför att du endast tar med en bild på ditt föremål vid detta tillfälle. Om du vill lämna ett föremål till samlingen gör vi det utifrån en formell process vid ett annat tillfälle. Här kan du läsa mer om att lämna in föremål till samlingen.