Två personer samtalar i förgrunden och i bakgrunden syns bland annat två gående personer.
Flyktingförläggningen i Doverstorp 1945. Foto: Östergötlands Museum, Public Domain.

Insamling i Östergötland

Sveriges museum om Förintelsen besöker Östergötlands museum

Lördag 22 april klockan 10–16

Sveriges museum om Förintelsen är under uppbyggnad och vi behöver din hjälp. Förintelsen är en del av Östergötlands historia, nu vill vi hitta och lyfta lokal historia och berättelser med koppling till Sverige och Förintelsen.

Den 22 april besöker Sveriges museum om Förintelsen Östergötlands museum. Vår personal finns på plats för att diskutera föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka till Sveriges museum om Förintelsen. Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen.

På kvällen presenterar vi museet lite närmare och håller ett program i samarbete med Forum för levande historia och Östergötlands museum. Programmet lyfter lokal historia.

Program

Vi diskuterar insamling och bidrag

10–14, öppet hus

Ta med dig ett tips, din historia eller bilder på föremål med anknytning till Sverige och Förintelsen. Vi vill gärna veta mer om ditt föremål eller din berättelse samt annan bakgrundsinformation som hjälper oss förstå mer om föremålet. Om du visar fotografier vill vi gärna veta vilka personer som är med på bilderna.

Presentation av museet och lokalhistoria

14–16

Presentation av Sveriges museum om Förintelsen

Vi berättar om museet och dess uppbyggnad.

Östergötland och Förintelsen

Anna Hellerstedt, lärare, författare och vice ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger visar bilder och berättar om Doverstorpslägret – Sveriges största flyktingläger under och efter andra världskriget. 

Astrid Andersson Wretmark, präst, berättar om Hanna Dahlgren – ett vittnesmål från Förintelsen. Hannas historia från Gdynia till Linköping.

Panelsamtal med Anna Hellerstedt, Astrid Andersson Wretmark och Björn Ivarsson Lilieblad, chef över samling och konservering på Östergötlands museum.

Moderator: Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia.

Arrangör för programmet är Östergötlands museum, Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen.

Programmet ingår i en turné som är ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen, Forum för levande historia, olika regionala museum, Föreningen Förintelsens Överlevande och É Romani Glinda.

  • Kostnadsfritt. Programmet kommer att filmas.
  • Östergötlands museum, Raoul Wallenbergs plats, Linköping.
  • För besöksinformation se Östergötlands museums webbplats: https://ostergotlandsmuseum.se/

Om insamling

Notera att vi denna gång inte har möjlighet att ta emot några föremål, fotografier eller annan dokumentation till vår samling. Föremål och dokument är ofta ömtåliga och vill vi därför att du endast tar med en bild på ditt föremål vid detta tillfälle. Om du vill lämna ett föremål till samlingen gör vi det utifrån en formell process vid ett annat tillfälle. Här kan du läsa mer om att lämna in föremål till samlingen.