Förintelsens minnesdag 27 januari 2024

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och de olika underläger som ingick i lägerkomplexet Auschwitz, av den sovjetiska armén. Förintelsens minnesdag hedrar minnet av alla de som mördades.

Den 27 januari varje år uppmärksammas dagen runt om i Sverige och världen. Här samlar vi program som Sveriges museum om Förintelsen ordnar eller medverkar i, i samband med Förintelsens minnesdag. Museet utgår från det personliga och vill lyfta nya perspektiv på historien. Hos Forum för levande historia hittar du fler program som, runt om i Sverige och av olika aktörer, uppmärksammar minnesdagen. Där hittar du flera program som pågår även efter minnesdagen.

Program 2024

7 februari – Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte

Tidigare program 2024

24 januari – Föredrag med överlevande Dina och Jovan Rajs

24–28 januari – Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen visas på Stockholms stadsbibliotek. Du kan se delar av utställningen på Kista, Farsta och Tranströmer bibliotek den 24–28 januari.

Den 27 januari visas utställningen i digitalt format på samtliga Stockholms stadsbibliotek. I samarbete med Judisk kultur i Sverige, Stockholms stadsbibliotek och Sveriges museum om Förintelsen.

24–28 januari – Dimensions in Testimony och Speaking Memories besöker Tranströmerbiblioteket

27 januari – Minnesstund med konsert i Oscarskyrkan, Stockholm

Jovan och Dina Rajs sittandes vid ett bord, båda tittar in i kameran.
Jovan och Dina Rajs, överlevande från Förintelsen. Foto: Roland Persson, Bonnier Förlag.
Kollage av porträtt på 29 överlevande som medverkade i projektet och utställningen Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen.
Överlevande som medverkade i projektet och utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. Director: Lizzie Oved Scheja, Judisk kultur i Sverige, Projektledare: Susanna Zidén, SHM. Foto: Karl Gabor.

7 februari: Alfreda Markowska

Välkommen på ett föredrag och samtal den 7 februari som uppmärksammar Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte.

Alfreda föddes 1926 i Polen och tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. Hennes familj mördades av nazisterna i en masskjutning. Alfreda var den enda överlevande från massakern och hon bestämde sig för att göra motstånd mot nazisterna genom att försöka rädda barn undan Förintelsen.

Porträtt på Alfreda Markowska
Foto: Wikimedia, CC BY-SA 4.0.
Foto på Dimensions in Testimony i turnerande format med överlevande Elisabeth Citrom i bakgrunden.
Dimensions in Testimony. Foto: Lydia Rosell Cacho, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Behöver du information om Förintelsen eller förslag på hur du kan uppmärksamma Förintelsens minnesdag? Kontakta oss gärna på info@museumforintelsen.se.

Lär dig mer

En dag i historien

27 januari 1945 – Befrielsen av Auschwitz-Birkenau

Lär dig mer om den 27 januari 1945 och befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Huvudporten till Auschwitz-Birkenau. Foto: PZK.NET (CC BY-SA 3.0).