Minnesdag

Minnesdagen för Förintelsens romska offer

Fredag 2 augusti

KostnadsfrittProgram 2024
Den 2 augusti är minnesdag för Förintelsens romska offer. Under dagen uppmärksammar vi detta genom specialvisningar och program.
Hanna Dimitri (Brezinska) och ikonbild

Dagens program

I samarbete med Sveriges Internationella Roma Filmfestival och Stockholms stad.

12.00 och 14.00 – Specialvisning

Gå med på en specialvisning och lär dig mer om romer under Förintelsen. Visningen hålls kl. 12.00 och 14.00. Begränsat antal platser, anmäl ditt intresse i entrén.

Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm.

14.00 – Minnesceremoni

Varmt välkommen att delta vid minnestund och ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Under ceremonin deltar bland andra kulturminister Parisa Liljestrand.

Plats Raoul Wallenbergs torg, Stockholm.

15.30 – Program

Lär dig mer om vad som hände den 2 augusti i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau. Begränsat antal platser, anmäl ditt intresse i entrén.

Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm.

16.00 – Mingel

Välkommen på efterföljande mingel i museets lounge kl. 16.00-17.00. Begränsat antal platser, anmäl ditt intresse i entrén.

Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm.

Den 2 augusti 1944 hade SS-ledningen i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau bestämt att den romska avdelningen skulle likvideras. Natten mellan den 2 och 3 augusti fördes de sista cirka 4 300 romerna till gaskammare nummer 5 och mördades. Den romska avdelningen hade därmed upphört att existera. Sedan 2015 är den 2 augusti en officiell minnesdag i EU.

En dag i historien

Lär dig mer om vad som hände i serien En dag i historien. I avsnittet "2 augusti 1944" berättar universitetslektor Andrej Kotljarchuk om likvideringen av den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau.

Skärmbild 2024-06-25 101918
  • Kostnadsfritt. Anmäl ditt intresse för aktiviteterna på Sveriges museum om Förintelsen i Entrén.
  • Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19 och Raoul Wallenberg torg, Stockholm.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Arrangörer: Sveriges museum om Förintelsen, Sveriges Internationella Roma Filmfestival och Stockholms stad.