1. Startsida
  2. Ny utställning om Raoul Wallenberg öppnar 14 maj

Ny utställning om Raoul Wallenberg öppnar 14 maj

Med ovanligt mod och omvittnad handlingskraft räddade Raoul Wallenberg livet på tusentals judar under andra världskrigets slutskede. Nu öppnar Raoul, en liten utställning om en stor gärning. Utställningen är producerad av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och öppnar den 14 maj på Torsgatan 19 i Stockholm.  

Raoul handlar om Raoul Wallenbergs liv från barndomen och fram till försvinnandet 1945. Fokus ligger på tiden i Budapest, på Wallenbergs, Per Angers och de andra svenska diplomaternas utfärdande av skyddspass och försöken att rädda så många judar som möjligt undan en säker död i nazisternas läger. 

 – Vi är stolta över och ser jättemycket fram emot utställningen Raoul på Sveriges museum om Förintelsen. Museet känns som en självklar plats för att lyfta Raoul Wallenbergs gärning, mod och civilkurage. I en alltmer osäker omvärld vill vi sprida historier om hjältemod för att inspirera andra, säger Anna Urombi, generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy. 

Raoul kommer att visas parallellt med museets första utställning Sju liv och breddar berättelsen om Förintelsen. Wallenbergs historia är en av många kopplingar mellan Sverige och Förintelsen, ett exempel som visar hur svenskar gjorde skillnad och aktivt bidrog till att människor överlevde Förintelsen.   

Raoul Wallenberg och hans gärning är med rätta en världskänd del av den svenska historien. Genom den här utställningen vill vi belysa hela Raouls liv och visa att han, precis som alla människor, har och kan göra ett val när det gäller att agera mot totalitära regimer och för att rädda liv. Vi hoppas att utställningen både informerar och inspirerar, säger Katherine Hauptman, museichef på Sveriges museum om Förintelsen.   

Öppen från maj till januari 

Utställningen öppnar den 14 maj och kommer att vara öppen fram till januari 2025. Sveriges museum om Förintelsen har fri entré under hela 2024. Raoul har producerats av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med designbyrån Sunny at Sea och Sveriges museum om Förintelsen.  

Läs mer om utställningen.

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Raoul utställningsbild 3

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Bilden visar en detalj från utställningen Raoul på Sveriges museum om Förintelsen

Raoul utställningsbild 2

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Bilden visar utställningen Raoul på Sveriges museum om Förintelsen

Raoul utställningsbild 1

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Bilden visar interiör från utställningen Raoul

Raoul utställningsbild 3

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Bilden visar ingången till utställningen Raoul på Sveriges museum om Förintelsen

Utställningsbild Raoul 920x1080px

Fotograf: Raoul Wallenberg Academy
Utställningsbilden visar ett kolorerat porträtt av Raoul Walleberg tillsammans med utställningens logotyp

Portrtätt Raoul Wallenberg 920x1080px

Fotograf: Raoul Wallenberg Academy
Kolorerat porträtt av Raoul Wallenberg