1. Startsida
  2. Sveriges museum om Förintelsen besöker Karlstad och efterlyser värmländska berättelser

Sveriges museum om Förintelsen besöker Karlstad och efterlyser värmländska berättelser

Sveriges museum om Förintelsen besöker just nu platser runt om i Sverige för att fånga upp okända berättelser och lokal historia med koppling till Sverige och Förintelsen. Den 15 mars är det dags för Värmlands Museum i Karlstad. Besökarna kommer där att kunna samtala om eventuella bidrag till museet och ta del av ett program som lyfter lokal historia med koppling till Förintelsen.  

Kopplingarna mellan Värmland och Förintelsen är många. I Värmland fanns det både nazistsympatisörer och personer som hjälpte judar på flykt undan nazisterna. Det fanns värmländska familjer som fick se sina släktingar i Norge deporteras till koncentrationsläger. Hit kom också människor på flykt både under och efter kriget. Med sig bar de minnen och erfarenheter från nazisternas folkmord och brott mot mänskligheten.

Kanske har du en berättelse, ett föremål eller dokument som gör att vi kan lära oss lite mer om Sverige och Förintelsen? På Värmlands Museum den 15 mars kan du både bidra till historien med din berättelse och ta del av lokala historier och perspektiv. 

– Vi vill vara hela Sveriges museum om Förintelsen och en viktig del av vårt uppdrag är att belysa fler och olika perspektiv på Förintelsen. Syftet med den här turnén är dels att bredda och utöka vår kunskap och samlingarna, dels att uppmärksamma lokal historia med koppling till Förintelsen, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Förutom Värmland kommer Sveriges museum om Förintelsen under våren 2023 att besöka Jämtland och Östergötland. Vid varje tillfälle finns personal på plats för att samtala om bidrag till samlingarna samtidigt som det blir ett program med fokus på lokalhistoria.

– Vi är mycket glada för samarbetet med Sveriges museum om Förintelsen. Det är otroligt viktigt att alla krafter fortsätter samarbeta för att berätta om Förintelsen även för kommande generationer, säger Åsa Hallén, länsmuseichef Värmlands Museum.


Besöket på Värmlands Museum den 15 mars

Mellan klockan 14 och 17.30 kommer personal att finnas på plats på museet för att samtala om föremål, fotografier, minnen och andra bidrag som du vill berätta om eller skänka.

Klockan 18.00–19.30 ordnas ett program som lyfter värmländsk historia med koppling till Förintelsen. Värmlands Museum kommer att berätta historien om Alice Klein och hennes väska. På plats finns också Hania Rosenberg, överlevande från Förintelsen som efter kriget kom till Arvika. Bengt Fransson berättar om familjen Savosnicks öden och Carl-Göran Gustavsson introducerar toleransprojektet i Karlstad. Utifrån dessa perspektiv blir det sedan ett panelsamtal kring hur lokalhistoria kan användas för att väcka elevers intresse och engagemang för Förintelsen.

Arrangörer för programmet är Sveriges museum om Förintelsen, Forum för levande historia och Värmlands Museum. Evenemanget är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

Mer information om besöket hittar du här.

Mer om hur vi bygger upp samlingarna och hur du kan bidra går att hitta här

Värmlandsbesöket ingår i en turné som är ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen, Forum för levande historia, olika regionala museer, Föreningen Förintelsens Överlevande och É Romani Glinda.

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Familien-Savosnick Stockholm-1926-svartvit-2000px-1920x1331 1

Fotograf: HL-senteret/Arkivet etter Robert Savosnick
Familjen Savosnick fotograferade i Stockholm 1926. Jenny, längst ned till vänster och Ernst, längst till höger föddes i Karlstad, flyttade till Norge och deporterades därifrån till Auschwitz. Både Jenny och Ernst mördades i lägret.