Programserie

Raoul Wallenberg – Raouls historia

15 april, klockan 18–19

Kolorerad bild på Raoul Wallenberg sittandes i en trappa.
Kolorerad bild av Raoul Wallenberg. Foto: Raoul Wallenberg Academy.

Hur kom det sig att Raoul Wallenberg åkte till Budapest den 9 juli 1944? Vilka jobbade han med för att rädda så många människor i krigets Ungern? Hur blev svensken den omtalade hjälten som än idag hyllas världen över?

Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Krigsvåren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på ett litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var utbildad arkitekt, satsade på en karriär inom näringslivet men hade svårt att hitta rätt.

Kvällen inleds med föredrag av författaren Ingrid Carlberg, som skrivit boken “Det står ett rum här och väntar på dig..” Boken handlar om Raoul Wallenbergs barndom, den tidiga karriären i krigets Stockholm och de sex dramatiska månaderna i Budapest. Föredraget följs av ett samtal mellan Cecilia Åhlberg och Ingrid Carlberg.  

Medverkande:

  • Ingrid Carlberg, författare och ledamot i Svenska Akademien.
  • Moderator: Cecilia Åhlberg, styrelseledamot, jurymedlem och projektledare på Raoul Wallenberg Academy.
  • Pris: 75 kronor. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Samtalet kommer att fotograferas och kan komma att användas på Sveriges museum om Förintelsen, Raoul Wallenberg Academy och Judiska museets webbplats och sociala medier.