1. Startsida
  2. Tillsammans bevarar vi minnet av Förintelsen

Tillsammans bevarar vi minnet av Förintelsen

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag runt om i Sverige och världen. Detta är en viktig manifestation, inte minst i tider då vi ser en ökad rasism, polarisering och antisemitism både internationellt och i det svenska samhället. Sveriges museum om Förintelsen kommer i anslutning till minnesdagen att hålla flera program och samarbeta med olika aktörer för att nå brett och sprida kunskap om Förintelsen till fler. 

Sveriges museum om Förintelsen utgår från det personliga och vill lyfta nya perspektiv på historien. I samband med minnesdagen innebär detta flera program på museet och ett samarbete med Stockholms stadsbibliotek. Syftet är att erbjuda kunskap, men också att ge människor en möjlighet att utifrån personliga förutsättningar och erfarenheter närma sig Förintelsen.  

– Som statligt museum har vi ett viktigt utbildningsuppdrag, inte minst i tider då Förintelsen relativiseras och antisemitismen åter ökar. Vi ska berätta den övergripande historien, men också visa personliga konsekvenser av folkmordet och händelserna som ledde fram till det. Under 2024 behöver vi vara än mer öppna och angelägna, därför kommer vi att ha fri entré under hela året och erbjuda kostnadsfria skolbesök. Vi ska också utveckla samarbeten med organisationer och institutioner som når en bred publik, säger Katherine Hauptman, museichef på Sveriges museum om Förintelsen. 

Dimensions in Testimony och Speaking Memories på Stockholms stadsbibliotek  

I samband med Förintelsens minnesdag 2024 samarbetar museet med Stockholms stadsbibliotek. Mellan den 24/1 och den 28/1 kommer Tranströmerbiblioteket att erbjuda installationen Dimensions in Testimony. Dimensions in Testimony är interaktiva biografier som låter biblioteksbesökarna ställa frågor till Elisabeth Citrom och Tobias Rawet, som båda överlevde Förintelsen. Fotoutställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen kommer samtidigt att visas på Tranströmerbiblioteket, Kista bibliotek och Farsta bibliotek samt finnas tillgänglig digitalt på övriga Stockholmsbibliotek. Dimensions in Testimony och Speaking Memories har båda utvecklats av och presenteras i samarbete med Judisk kultur i Sverige. 

Möt Dina och Jovan Rajs  

Dina och Jovan Rajs är båda överlevande från Förintelsen. De har ägnat en stor del av sina liv åt att bekämpa fördomar, hat och antisemitism. Den 24/1 bjuder museet in till ett föredrag och samtal med Dina och Jovan. Samtalet är kostnadsfritt och hålls i museets lokaler på Torsgatan 19 i Stockholm.    

Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte 

När Alfreda Markowska var 15 år mördades hela hennes familj av nazisterna i Polen och Alfreda bestämde sig för att göra motstånd genom att försöka rädda barn undan Förintelsen. Sammanlagt kom hon under kriget att rädda runt 50 romska och judiska barn. Den 7/2 kan du ta del av Alfredas öde genom hennes svenska släkting Dolores ”Dolly” Andersen och samtidigt lära dig mer om folkmordet på romer under Förintelsen. Moderator för kvällens program är Mia Taikon från den romska organisationen È Romani Glinda som är medarrangör tillsammans med Polska institutet i Stockholm. 

Vi medarrangerar och deltar i flera ceremonier och minnesprogram

Den 27/1 är museet medarrangörer av È Romani Glindas minnesstund och konsert i Oscarskyrkan i Stockholm. Samma dag är vi en del av Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingens program i Stora synagogan. Representanter från Sveriges museum om Förintelsen kommer också att delta vid andra minnesstunder, exempelvis Forum för levande historias ceremoni.  

Mer information om program och samarbeten hittar du här

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Installationen Dimensions in Testimony, Elisabeth Citrom

Fotograf: Lydia Rosell Cacho, Sveriges museum om Förintelsen/SHM
Installationen Dimensions in Testimony med Elisabeth Citrom

Installationen Dimensions in Testimony

Fotograf: Daniel Gustafsson, SMF/Sveriges museum om Förintelsen
Installationen Dimensions in Testimony, museibesökare ställer frågor.

Installationen Dimensions in Testimony, Tobias Rawet

Fotograf: Daniel Gustafsson, SMF/Sveriges museum om Förintelsen
Installationen Dimensions in Testimony, museibesökare ställer frågor

Installationen Dimensions in Testimony

Fotograf: Daniel Gustafsson, SMF/Sveriges museum om Förintelsen
Installationen Dimensions in Testimony, museibesökare ställer fråga.