Romer
Romernas förfäder utvandrade sannolikt från norra Indien för mer än 1000 år sedan. Någon gång kring 1300-talet kom romska grupper till sydöstra Europa för att sedan bosätta sig i hela Europa. Den äldsta uppgiften om romer i svenska källor är från Stockholm år 1512.
Romer består av flera folkgrupper med både likheter och skillnader i kultur och språk. Detta beror bland annat på att olika romska grupper har påverkats av lokala kulturer och lokala språk beroende på var i Europa de har bott under tidens gång.
Sedan år 2000 är romer en av de fem erkända nationella minoriteterna i Sverige. I Sverige delas den nationella minoritetsgruppen romer dessutom in i fem större grupper och dessa är: resande, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer samt nyanlända romer.
I tysktalande länder kallas den nationella minoriteten romer för Sinti und Roma (Sinti och Romer). Sinti är den grupp som sedan 1400-talet bor i västra Europa medan Romer är den grupp som bosatte sig i östra Europa.
Romska språk
Romers språk, som består av olika varieteter, går ofta under samlingsnamnet romani chib. Varieteterna av romani chib som talas i Sverige är bland annat: svensk romani, kale, lovari, arli, kalderash, gurbeti och bugurdzi.
Ordet rom betyder man på romani chib. På svenska är ordet rom idag det gemensamma namnet på en nationell minoritet. I varieteten svensk romani, som resande talar, betyder ordet rom man eller make. Detta innebär att många i gruppen inte vill kalla sig för romer utan föredrar att kallas sig resande alternativt romanifolk.
Gruppen resande, som har bott i Sverige sedan åtminstone 1600-talet, har påverkat det moderna svenska språket med låneord från varieteten svensk romani. Tjej, jycke, haja, kirra och vischan är några exempel på sådana låneord.
I tysktalande länder används begreppen sinti och romer för att benämna och skilja på de romska grupperna i den etniska minoriteten.
Folkmordet på sinti och romer under Förintelsen
I Europa har det sedan medeltiden funnits en utbredd romsk befolkning med ett varierande sätt att leva. Under Förintelsen förföljdes och mördades en stor del av Europas romska befolkning.
Romska grupper tvångsförflyttades till koncentrationsläger och utsattes för steriliseringar. Under andra världskriget mördades romska grupper i masskjutningar på områden ockuperade av Nazityskland och i länder som var allierade med Nazityskland.
1942 började sinti och romer deporteras och mördas i olika förintelseläger. I Auschwitz-Birkenau inrättades en speciell romsk avdelning där romska grupper gjorde motstånd den 16 maj 1944.