Forskning och utveckling

Tillgång till forskning är en förutsättning för att museet ska kunna tolka, analysera och problematisera Förintelsen och dess relaterade skeenden.

Aktuell forskning och ny kunskap är grunden i utställningar, program och pedagogisk verksamhet. Museets samlingar utgör en källa till kunskap för forskning inom olika vetenskapliga fält.

Vi bedriver egen forskning och utveckling för att vidga och fördjupa kunskaperna inom museets ansvarsområde. Forskning bedrivs också i extern samverkan. Vi söker aktivt samarbeten med forskare och kunskapsinstitutioner såväl inom landet som internationellt.

Vill du samarbeta med oss?

Sveriges museum om Förintelsen är en del av myndigheten Statens historiska museer. Vill du veta mer om vår forsknings- och utvecklingsverksamhet eller vill du som forskare eller forskande institution samarbeta med oss? Ta reda på mer och kontakta oss på myndighetens webbplats.

Du kan också kontakta forskningskoordinator:
Britta z Geschwind
britta.zetterstrom.geschwind@shm.se

Konferens i Stockholm november 2025

International and Transdisciplinary Conference in Stockholm on November 25–27, 2025

Collecting the Holocaust: Ethics, Memory, and Materiality

Call for papers open

Prison jackets from the exhibition Voices from Ravensbrück at Kulturen i Lund.

Samlingar

Samlingsområdet för Sveriges museum om Förintelsen omfattar föremål, dokument och annat material som belyser Förintelsens historiska sammanhang.

Walter och Lillis identifikationshandlingar.
Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.