En dag i historien

I förgrunden en grupp människor och i bakgrunden syns det nazityska skeppet SS Donau i Oslo hamn 1942.
Under 2022–2023 publicerar vi löpande filmade föreläsningar där vi belyser olika händelser kopplade till Förintelsen och nazismens förbrytelser. Lyssna på forskare och experter berätta om olika historiska händelser och hur dessa relaterar till Sverige.

Till varje föreläsning presenterar vi ett föremål tillhörande ett annat museum eller arkiv, i huvudsak från samlingar i Sverige. På detta sätt lyfter vi fram betydelsefulla samlingar om Förintelsen som finns på olika platser i landet. Föreläsningarna görs i samarbete med The Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS) och Sveriges museum om Förintelsen.

9 oktober 1943 – De danska judarnas flykt

Onsdagen den 29 september 1943 förändrades livet för judarna i Danmark. I avsnittet får du veta mer om händelserna den 29 september, den 7 oktober och den 9 oktober 1943 utifrån Hanne Kaufmann, Lilly Kaufmann och Richard Kaufmanns levnadsöden.

En fiskebåt med judar på väg från Grønsund på Falster till Ystad i Sverige.
En folksamling.
Foto: Okänd fotograf. Bundesarchiv. Wikimedia Commons, Creative Commons.

Den 2 augusti 1944 – Den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau likvideras

Den 2–3 augusti 1944 kom att bli romernas sista natt i Auschwitz-Birkenau. Sedan 2015 är den 2 augusti en officiell minnesdag i EU för folkmordet på romer under Förintelsen.

Svenska Röda Korsets personal framför sina bussar.
Foto: The Swedish Red Cross, Public Domain.

28 april 1945 – De vita bussarna anländer till Sverige

Den 28 april 1945 anländer Estera Melchior och andra överlevande till Sverige. För Estera blev det en alldeles särskild dag eftersom hon för första gången sedan nazisterna ockuperat Polen var fri.

Huvudporten till Auschwitz-Birkenau. Foto: PZK.NET (CC BY-SA 3.0).
Foto: PZK.NET (CC BY-SA 3.0).

27 januari 1945 – Befrielsen av Auschwitz-Birkenau

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och de olika underläger som ingick i lägerkomplexet, av den sovjetiska armén. Nazisterna hade förstört stora delar av lägret och tvingat de flesta fångar på så kallade dödsmarscher tillbaka till Tyskland, men kvar fanns cirka 7 000 fångar som var för sjuka för att följa med och det är de som befrias.

I förgrunden en grupp människor och i bakgrunden syns det nazityska skeppet SS Donau i Oslo hamn 1942.
Foto: Georg W Fossum (CC-BY-SA).

26 november 1942 –Deportationen av de norska judarna

Den 26 november 1942 deporterade 529 norska judar från Norge. De flesta mördades av nazisterna direkt vid ankomsten till Auschwitz-Birkenau.

Om En dag i historien

Föreläsningsserien En dag i historien är ett samarbete mellan The Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS) och Sveriges museum om Förintelsen.

Har du förslag på en viktig händelse med anknytning till Sverige och Förintelsen? Hör av dig till oss på info@museumforintelsen.se.