En fiskebåt med judar på väg från Grønsund på Falster till Ystad i Sverige.
  1. Startsida
  2. Sverige och Förintelsen
  3. En dag i historien
  4. Den 9 oktober 1943 – De danska judarnas flykt

Den 9 oktober 1943 – De danska judarnas flykt

Onsdagen den 29 september 1943 förändrades livet för judarna i Danmark. Tidigt på morgonen fick judarna som samlats i synagogan veta att danska politiker hade blivit förvarnade om, att den tyska ockupationsmakten planerade en aktion mot judarna under de kommande dagarna. Ytterliga händelser ägde rum den 7 och den 9 oktober.

Rabbinen Melchior bad alla att skynda sig hem, den 29 september 1943, och föra vidare informationen till släkt och vänner. Flera av församlingens unga cyklade därefter från hem till hem för att varna dem som inte varit på plats. Varningen spred sig som ringar på vattnet och nådde ut till judar i hela landet. Från den sista september och under loppet av de första veckorna i oktober flydde mer än 7 000 judar över sundet till Sverige i fiskebåtar i en räddningsaktion som saknar motstycke i Förintelsens historia.

I avsnittet får du veta mer om händelserna den 29 september, den 7 oktober och den 9 oktober 1943 utifrån Hanne Kaufmann, Lilly Kaufmann och Richard Kaufmanns levnadsöden.

Medverkande: Fil.dr. Silvia Goldbaum Tarabini.

Den 9 oktober 1943 – De danska judarnas flykt

Räddningsväst

Fler än 7 000 danska judar flyr till Sverige under ockupationen, de flesta under oktober 1943. Från hamnen i Köpenhamn och otaliga små fiskeplatser längs Själlands östkust finner de flesta möjligheter att fly. Rutterna och kontakterna förmedlas ofta av motståndsrörelsen och många fiskare ställer upp som medhjälpare och seglar judar till Sverige. 

Den här flytvästen används av en sjuårig flicka när hon flyr med sin familj i oktober 1943. Hennes mamma sydde den själv. I några av västens fickor byts korken ut mot pengar och identitetspapper. Flyktingarna ska betala för överfarten och kontanterna ska även hjälpa familjen när de kommer till Sverige. Västen finns i det danska judiska museet i Köpenhamn.

Vit räddningsväst mot svart bakgrund.
Foto: Judiska museet i Köpenhamn.

Räddningsväst

Räddningsväst som användes av en sjuårig flicka vid flykten i oktober 1943.

Danska judiska museet i Köpenhamn

Danska judiska museet behandlar 400 år av dansk judisk historia, från Christian IV:s inbjudan till judar att bosätta sig i Danmark 1622 till våra dagar. Museets originella interiör ritades av den internationellt erkände arkitekten Daniel Libeskind, som tog utgångspunkt i händelserna i oktober 1943 för utformningen. Här kan du bland annat se specialutställningen Flykt och förföljelse under 1900-talet som berättar om händelserna i oktober 1943 med noga utvalda föremål.

Fiskebåten Ternen

Den 1 oktober 1943 seglar Fiskebåten Ternen två judiska familjer till säkerhet i Sverige. De seglar från Lund i Stevn på Själland till Falsterbro i Sverige. Familjerna har köpt båten av en lokal fiskare och när de ska segla upptäcker de att det fortfarande finns 700 kilo levande ålar i botten av båten från dagens fångst. De seglar på natten och plötsligt skär ett ljus genom mörkret – det är ljuskäglan från ett tyskt örlogsfartyg som seglar förbi nära fiskebåten. Som tur är upptäcks de inte och kan segla vidare i säkerhet.

Fiskebåten Ternen på Frihetsmuseet.
Fiskebåten Ternen finns att se på Frihetsmuseet i Köpenhamn. Foto: Frihetsmuseet, Danmark.

Frihetsmuseet i Köpenhamn

Frihetsmuseet behandlar Danmarks motstånd under ockupationen 1940–1945. Museet ligger delvis under markplan och besökarna går bokstavligen under jord för en färd genom ockupationstidens Danmark. Frihetsmuseet fokuserar på valet att göra motstånd – och att överskrida den gräns som motståndskampen utgjorde i samtiden. Även om fokus ligger på det danska motståndet, fokuserar Frihetsmuseet också på det politiska sammanhanget och vardagen under ockupationen. Det är nödvändigt att känna till ramarna inom vilka motståndskampen ägde rum för att förstå den.

Toppbild: En fiskebåt med judar på väg från Grønsund på Falster till Ystad i Sverige. Bilden är tagen av en av de som flydde. Foto: Frihedsmuseets Fotoarkiv.

En fiskebåt med judar på väg från Grønsund på Falster till Ystad i Sverige.
En fiskebåt med judar på väg från Grønsund på Falster till Ystad i Sverige. Bilden är tagen av en av de som flydde. Foto: Frihedsmuseets Fotoarkiv.

Referenslista

Litteratur, tidningsartiklar och länkar.

Litteratur

Sofie Lene Bak, Jødeaktionen i oktober 1943. Forestillinger i offentlighed og forskning, Museum Tusculanums Forlag: København 2001.
Silvia Tarabini Fracapane, The Jews of Denmark in the Holocaust. Life and Death in Theresienstadt Ghetto, Routledge: New York 2021. 

Tidningsartiklar

Aftonbladet, löpsedel, 9 april 1940.

Länkar

Databasen Safe Haven.
Artikel om judeaktionen på sidan Danmarkshistorien.

Om En dag i historien

Föreläsningsserien En dag i historien är ett samarbete mellan The Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS) och Sveriges museum om Förintelsen. Här hittar du fler avsnitt.

Har du förslag på en viktig händelse med anknytning till Sverige och Förintelsen? Hör av dig till oss på info@museumforintelsen.se.