Ta del av överlevandes egna berättelser, föremål och fotografier med koppling till Sverige och Förintelsen. Här visas exempelvis Kiwa Zytos fångjacka och Lilo Jacks brevväxling med släktingarna som blev kvar i Nazityskland. Genom Dimensions in Testimony kan du ställa dina frågor till Elisabeth Citrom och Tobias Rawet, båda överlevande från Förintelsen.
Visningar ordnas hela sommaren 2024 av utställningarna Sju liv och Raoul.
Ny utställning
Raoul – en liten utställning om en stor gärning
Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som gjorde skillnad för tiotusentals människor. Genom att utfärda skyddspass och upprätta så kallade svenskhus räddade han livet på många ungerska judar, i andra världskrigets slutskede. Till utställningen finns även en audioguide på svenska och engelska.
Quiz
Upptäck utställningen Raoul genom vårt quiz! Gör det tillsammans eller på egen hand. Den som lyckas hitta alla svar får ett pris. Passar barn från 10 år eller yngre barn i sällskap av vuxen.
Personliga berättelser i olika format
Folkmordet på romer uppmärksammas 2 augusti 2024
Den 2 augusti är, sedan 2015, en officiell minnesdag i EU för folkmordet på romer under Förintelsen. Sveriges museum om Förintelsen uppmärksammar dagen med specialvisningar och program den 2 augusti.
Besök oss, fri entré
Sju ögonvittnen till Förintelsen
Förlorade röster
I projektet Förlorade röster berättas om de personer som överlevt Förintelsen och kom till Sverige efter andra världskriget slut 1945, men som dog kort efter ankomsten. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv?
Czarna Ber, fotograferad 30 juni 1945, och Rozsi och Laszlo Hirschl överlevde Förintelsen och kom till Sverige strax efter andra världskrigets slut 1945, men dog kort efter ankomsten. Över 9 000 kom till Sverige med UNRRA-transporterna bland annat med M/S Rönnskär på bilden. Foto: Bild 1: Riksarkivet. Bild 2: Yad Vashem. Bild 3: Okänd fotograf. Sjöhistoriska museet/Public Domain.
Ställ en fråga till Elisabeth eller Tobias
Toppbild: Czesław Aredzki, en av sju personer vi berättar om i utställningen Sju liv. Foto: Sveriges museum om Förintelsen/SHM.