Czesław Aredzki

Porträtt på Czesław Aredzki från Czesławs identifikationshandling, mot bakgrund av brev.
I augusti 1943 när Czesław som vanligt tog en cigarett ute på gatan i Końskie i Polen greps han av Gestapo. Czesław förstår inte varför han är gripen, ingen berättar det för honom och han skickas till Auschwitz.

Czesław Aredzki kom från icke-judisk polsk medelklassfamilj. År 1939 fyllde han 24 år och hade gått ett år i kadettskola. Han studerade på Handelshögskolan i Warszawa och var förlovad med en flicka som hette Krystyna.

När Tyskland attackerade Polen skickades Czesław till fronten som underbefäl i den polska armén. Den tyska armén drev dem tillbaka österut och Czesław hamnade i sovjetisk krigsfångenskap.

Han rev loss sina gradbeteckningar och behandlades därför som en menig soldat i stället för officer. Czesław släpptes fri och gick till fots tillbaka till Polen och sin fästmö. De gifte sig i Krystynas hemstad Kiońske i februari 1941 och Czesław fick arbete som tjänsteman på ett bondekooperativ. Kanske vågade de hoppas på att kriget snart skulle vara slut så livet kunde återgå till det normala? I stället greps Czesław av Gestapo, Nazitysklands hemliga polis, i augusti 1943 och skickades till lägret i Auschwitz. 

Czesław Aredzki i polsk uniform, sittandes med träd i bakgrunden.
Creative Commons Public Domain Mark

Czesław i polsk uniform

Czesław kom till Auschwitz den 3 augusti 1943 och registrerades med fångnummer 138009. Eftersom han hade fängslats som politisk fånge fick Czesław skriva brev till sina anhöriga och ta emot brev och matpaket.

Under sin tid i Auschwitz blev Czesław svårt sjuk i tyfus och flyttades till sjukhusbaracken. Där blev han till slut så medtagen att han förlorade medvetandet. Han bars ut tillsammans med dem som hade dött men vaknade upp igen. När han försökte ta sig upp ur högen med kroppar upptäcktes han av en sjukvårdare och en judisk läkare. De tog med honom tillbaka till sjukhusbaracken. Sista brevet från Auschwitz skrev Czesław den 8 oktober 1944. När sovjetiska armén närmade sig flyttades han mellan flera koncentrationsläger i Tyskland innan han befriades.

Ett av Czesławs brev

"Auschwitz den 12.9.43 

Min älskade Kristina! 

Jag ber dig skicka paket upp till 10 kg med bröd, lök, ister, socker, 15 cigaretter eller 50 g tobak, cigarrettpapper, pipa, 1 gammal skjorta, underbyxor, vintersockor. Mina föräldrar skall skicka 5 frimärken à 12 Rf till dig som du skickar till mig. Jag är frisk och känner mig bra. Man kan endast skriva 2 gånger per månad. Breven måste vara tyska och läsliga. Paket kan skickas två gånger i veckan. Hellre tobak än cigaretter. Jag kysser dig hjärtligt så även hela familjen.  

Din Czeslaw"

Czesław Aredzki

Efter kriget återförenades Czesław med sin hustru Krystyna i staden Łódź. De fick sonen Jerzy år 1948. Kristina tyckte aldrig att Czesław blev sig själv igen efter kriget och tiden i läger. År 1954 skilde de sig och Czesław flyttade till Zakopane. Där arbetade han som naturguide och skidlärare i Tatrabergen, på gränsen mellan Polen och Slovakien. Sonen Jerzy bodde kvar hos Krystyna men besökte Czesław på loven. Ibland guidade Czesław även på bussresor till museet i det före detta lägret i Auschwitz. Museet invigdes 1947.

I slutet av 1960-talet bestämde sig Czesław för att lämna Polen. Sonen Jerzy, som var i tjugoårsåldern, valde att följa med. De tog tåget till Stockholm och fick uppehållstillstånd i Sverige.

Czesław fick jobb i centralköket på Långbro sjukhus och arbetade där resten av sitt liv. Han sparade ihop till en bil för att kunna ge sig ut och resa runt i Europa och campa efter pensionen. Men tre månader före sin pension blev Czesław sjuk i cancer och­­­ han dog i Stockholm år 1980, 65 år gammal. 

Czesławs berättelse

Jerzy Aredzki har delat sin pappas berättelse med Sverige museum om Förintelsen och lånat ut brev, fotografier och föremål.

Sju liv

I utställningen Sju liv som visas på Sveriges museum om Förintelsen från och med den 21 juni 2023 kan du läsa mer om Czesław och ta del av föremål med koppling till hans berättelse.

Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa Zyto, Eva Lecerof, Alice Grosz, Hanna Dimitri, Lieselotte Jacks, Walter Brünn och Czesław Aredzki.

Källor

  • Museets samlingar.