Utställningar

Sju liv

Museets första utställning handlar om sju personer som mot alla odds överlevde Förintelsen och kom till Sverige.

Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa, Eva, Alice, Hanna, Lieselotte, Walter och Czesław.
Foto: Helena Bonnevier, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

RAOUL

Tisdagen den 14 maj öppnar Raoul – en liten utställning om en stor gärning.

Lär dig mer om vem Raoul Wallenberg var, vad han gjorde i Budapest 1944 och om människorna han mötte och räddade.

Utställningen har producerats av Raoul Wallenberg Academy och Sunny at Sea i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen.

Kolorerat porträtt på Raoul Wallenberg.
Foto: Raoul Wallenberg Academy.

Kommande utställning

Just nu pågår arbetet med en utställning om romer och Förintelsen som ska öppna i slutet av året. Utställningen handlar om motstånd, mod och folkmord. Om romer som kommit till Sverige med sina erfarenheter och om Sveriges agerade mot romer under och efter andra världskriget samt om den långa vägen till ett erkännande av nazisternas folkmord på romer.

Den 16 maj ordnas ett program om romernas motstånd i Auschwitz-Birkenau, under programtillfället berättar museet även mer om den kommande utställningen.

Bilden är ett porträtt på Sofia Taikon, en av få romer som kom till Sverige 1945 i samband med de svenska räddningsaktionerna. Fram till 1954 fanns ett svenskt inreseförbud för romer.

Porträtt på Sofia Taikon.
Foto: John Kjellström, Svenska Dagbladet 1954, Stadsmuseet i Stockholm.

Tidigare utställningar

115_LILLI-WALTER_A

Övervakning i utställningslokaler

Utställningslokalerna på Sveriges museum om Förintelsen kameraövervakas. Kameraövervakningen är godkänd av integritetsskyddsmyndigheteten. Det är endast myndighetens egen säkerhetspersonal som har tillgång till materialet, som sparas en begränsad tid. Det är enbart vid incident eller misstanke om brott som det inspelade materialet undersöks.

Vid frågor kontakta:  Registrator@ssbf.brand.se

Bild längst ned: Detalj av Lilli och Walter Brünns ID-handling och dokument. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.