Frågor och svar

Vad handlar den första utställningen om?

I filmen berättar Frida Starck Lindfors, producent på Statens historiska museer, om utställningen Sju liv som öppnade den 21 juni 2023. Filmfoto och redigering: Lydia Rosell Cacho, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Vad är museets uppdrag / vad gör Sveriges museum om Förintelsen?

Sveriges museum om Förintelsen fördjupar och breddar kunskaperna om Förintelsen med utgångspunkt i berättelser från överlevande med anknytning till Sverige. Vi bevarar och för vidare minnet av Förintelsen samt skapar möjlighet till möten, samtal och reflektion. 

Varför behövs ett museum om Förintelsen i Sverige? 

Förintelsen och andra världskriget är en del av Sveriges historia. Att bevara minnet av Förintelsen genom ett öppet arkiv, dokumentation, utbildnings- och forskningsmöjligheter är en svensk angelägenhet.  

Vad har Förintelsen för koppling till Sverige?

I slutet av andra världskriget 1945 kom ungefär 10 000 judiska flyktingar till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, av gemenskaper som försvunnit och av en förlorad värld. Och de började ett nytt liv här. Folkmordet Förintelsen drabbade många människor. Ett stort antal med erfarenheter därifrån, eller andra och tredje generationen lever eller har levt i Sverige. 

Vilka målgrupper har museet?

Sveriges museum om Förintelsens verksamhet ska vara tillgänglig för alla i hela landet. Den viktigaste målgruppen är elever och lärare i högstadiet och gymnasiet. Bland befolkningen i stort vill vi nå både dem som har djup kunskap om Förintelsen och de som saknar förkunskaper. Vi vill gärna vara en plats för generationsöverskridande möten.

Sveriges museum om Förintelsen

Museet bevarar och för vidare minnet av Förintelsen.

Ärendenummer: 9
Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.