Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Britsar i en av de vita bussarna

Programserie: Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Traumahantering och lärdomar

4 juni klockan 18.00-19.00

Delta på platsDelta digitalt
De som kom med Vita bussarna och Vita båtarna var ofta märkta av fruktansvärda upplevelser från krig och läger. Hur hanterades dessa trauman och fick de som kom till Sverige efter Förintelsen något psykologiskt stöd eller hjälp av samhället?

Under programmet får du veta mer om hur trauma hanterades i samband med räddnings- och hjälpaktionerna och hur det påverkade överlevande och deras efterlevande. Vi undersöker också om Förintelsen har påverkat hur vi hanterar trauman idag och hur hjälpen i samhället har utvecklats över tid.  

Programmet hålls på Sveriges museum om Förintelsen och livestreamas digitalt. Du kan välja hur du vill delta via bokningslänken.

Medverkande i programmet

  • Suzanne Kaplan, psykolog och psykoanalytiker, fil. dr i pedagogik med erfarenhet av forskning kring barn och extrema trauman i samband med Förintelsen och folkmorden i Rwanda.
  • Niklas Möller, psykolog/psykoterapeut på Svenska Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala.
  • Adam Znunek, efterlevande till föräldrar som båda kom med de Vita bussarna.
  • Kvällens moderator är Karin Brygger, poet och litteraturvetare.

OBS! Programmet kommer att livestreamas och spelas in. Den kommer sedan att publiceras på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets hemsidor. Detta betyder att du som deltar på plats kan komma med i bild och att din röst kan plockas upp som en del av inspelningen.

Programserie: Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Detta program är en del av vårens programserie om svenska räddnings- och hjälpaktioner 1945. Ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korset. Läs mer om seriens tre programtillfällen:

Del 1 Räddningsaktionen Vita bussarna

Del 2 Ankomst och mottagande

Del 3 Traumahantering och lärdomar

  • Pris: 100 kronor för deltagande på Torsgatan 19. 50 kronor för deltagande digitalt. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5, samt digitalt via zoom-länk.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Samtalet kommer att fotograferas, livestreamas samt spelas in och kommer att användas på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets webbplats och sociala medier.