Utställningen öppnar 12 december 2024
Oberättat börjar med motståndet i den romska avdelningen 1944 och berättar om både folkmordets bakgrund och konsekvenser. I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål. Fram träder vidden av nazisternas brott, berättelsen om de få som överlevde och den långa vägen mot ett erkännande.
Folkmordet på romer och sinti under Förintelsen erkändes inte av tyska staten förrän på 1980-talet och forskningen om folkmordet har börjat ta fart först under de senaste decennierna. Under lång tid har folkmordet på Europas romska befolkning varit okänt och oberättat.
I Sverige lever idag många med folkmordet som en del av sin familjehistoria. I utställningen Oberättat möter du Rose-Marie, Eugen, Lenka, Bronsilaw och deras efterlevande. Deras livshistorier bevaras för att de berättade. Och för att någon berättar dem vidare.
Jag minns hur spikarna skavde mot fötterna."
Toppbild: Deportation av sinti och romer, 22 maj 1940. Foto: Bundesarchiv.
Program
Kommande program och allmänna visningar hittar du i kalendern
Inför ditt besök
Besök utställningen på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19. Fri entré. Utställningen öppnar 12 december 2024. Nedan hittar du viktig information inför ditt besök.