Oberättat

Deportation, människor står vid ett tåg tittandes mot människor i tågfönstret,
Fri entré

Utställningen öppnar 12 december 2024

Varför mördade nazisterna hundratusentals romer och sinti? Varför tilläts så få romer och sinti komma till Sverige? Och varför är allt detta så oberättat?

Oberättat börjar med motståndet i den romska avdelningen 1944 och berättar om både folkmordets bakgrund och konsekvenser. I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål. Fram träder vidden av nazisternas brott, berättelsen om de få som överlevde och den långa vägen mot ett erkännande.

Folkmordet på romer och sinti under Förintelsen erkändes inte av tyska staten förrän på 1980-talet och forskningen om folkmordet har börjat ta fart först under de senaste decennierna. Under lång tid har folkmordet på Europas romska befolkning varit okänt och oberättat.

I Sverige lever idag många med folkmordet som en del av sin familjehistoria. I utställningen Oberättat möter du Rose-Marie, Eugen, Lenka, Bronsilaw och deras efterlevande. Deras livshistorier bevaras för att de berättade. Och för att någon berättar dem vidare.

Jag minns hur spikarna skavde mot fötterna."

– Rose-Marie Trollmann om skorna hon bar i Auschwitz-Birkenau och sparade hela livet. En av skorna visas i utställningen.
Porträtt Rose-Marie Trollmann, Rose-Marie sitter på en stol.
Foto: Okänd. Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Rose-Marie Trollmann

Rose-Marie Trollmann levde i Sverige i nästa åttio år utan att berätta om sina erfarenheter från nazisternas läger. När hon var åttio år började hon berätta och hennes vittnesmål är en del av utställningen. På bilden är Rose-Marie sju år och bor i Sverige.

Toppbild: Deportation av sinti och romer, 22 maj 1940. Foto: Bundesarchiv.

Program

Kommande program och allmänna visningar hittar du i kalendern

Inför ditt besök

Besök utställningen på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19. Fri entré. Utställningen öppnar 12 december 2024. Nedan hittar du viktig information inför ditt besök.

Viktig information angående jackor och väskor

Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka på de klädställningar som finns i entrén. Väskor större än A4-storlek får ej tas med in i museet. Det finns mindre skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder. Skåpen är 37,5 centimeter långa, 27 centimeter breda och 40,5 centimeter djupa. Obs! Vi kan inte ansvara för väskor som inte får plats i skåpen utan hänvisar till större skåp som finns på exempelvis Stockholms centralstation. Väskor får ej lämnas obevakade på museet.

Övervakning i utställningslokaler

Utställningslokalerna på Sveriges museum om Förintelsen kameraövervakas. Kameraövervakningen är godkänd av integritetsskyddsmyndigheteten. Det är endast myndighetens egen säkerhetspersonal som har tillgång till materialet, som sparas en begränsad tid. Det är enbart vid incident eller misstanke om brott som det inspelade materialet undersöks.

Vid frågor kontakta:  registrator@shm.se

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet

Planera ditt besök

Öppettider och praktisk information