Utställningsbild för Raoul
Pågår till och med 2 mars 2025Fri entré

RAOUL

En liten utställning om en stor gärning

Vem var Raoul Wallenberg och vad gjorde han i Budapest 1944? Varför hyllas han över hela världen?

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som gjorde skillnad för tiotusentals människor. Genom att utfärda skyddspass och upprätta så kallade svenskhus räddade han livet på många ungerska judar, i andra världskrigets slutskede.

Kolorerad bild på Raoul Wallenberg som tittar in i kameran.
Utställningsbild Raoul.
Utställningsbild Raoul.

Raoul Wallenberg föddes 1912, sista gången han sågs i frihet var den 17 januari 1945. Han greps då av sovjetiska myndigheter och fängslades. Hans öde därefter är okänt.

Utställning Raoul
I utställningen visas en miniatyr av skulpturen Flykten med Torahn skapad av Willy Gordon 1944. Skulpturen gavs till Per Anger för hans insatser vid legationen, och Kate Wacz fick den i gåva av Pers familj när han gick bort. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Från barndomen till försvinnandet

Utställningen lyfter hela Raouls liv med fokus på tiden i Budapest. Med avstamp i barndomen och relationerna som formade honom fortsätter utställningen med att belysa uppdraget som Raoul fick och händelserna i Budapest 1944–1945.

I de avslutande delarna får besökaren veta mer om människorna som Raoul räddade och kan ta del av vittnesmål från personer som mötte Raoul. Här berättas även om Raouls försvinnande i januari 1945.

Audioguide och program

Lyssna på audioguiden och ta del av program i anslutning till utställningen.

Audioguide

Lyssna här

Visningar av Raoul

Kommande allmänna visningar hittar du i kalendern.

Vi erbjuder även visningar för bokade grupper.

Ta reda på mer om guidade visningar

Samarbete och utställningsproduktion

Utställningen har producerats av Raoul Wallenberg Academy och Sunny at Sea i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen.

Foto kollage: Porträtt Raoul Wallenberg. Foto: Raoul Wallenberg Academy. Utställningsbilder. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Inför ditt besök

Besök utsällningen på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Fri entré under 2024. Utställningen pågår 14 maj 2024–januari 2025.

Viktig information angående jackor och väskor

Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka på de klädställningar som finns i entrén. Väskor större än A4-storlek får ej tas med in i museet. Det finns mindre skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder. Skåpen är 37,5 centimeter långa, 27 centimeter breda och 40,5 centimeter djupa. Obs! Vi kan inte ansvara för väskor som inte får plats i skåpen utan hänvisar till större skåp som finns på exempelvis Stockholms centralstation. Väskor får ej lämnas obevakade på museet.

Övervakning i utställningslokaler

Utställningslokalerna på Sveriges museum om Förintelsen kameraövervakas. Kameraövervakningen är godkänd av integritetsskyddsmyndigheteten. Det är endast myndighetens egen säkerhetspersonal som har tillgång till materialet, som sparas en begränsad tid. Det är enbart vid incident eller misstanke om brott som det inspelade materialet undersöks.

Vid frågor kontakta:  registrator@shm.se

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet

Planera ditt besök

Öppettider och praktisk information

Läs mer

En berättelse om civilkurage

Sveriges ambassad i Budapest presenterar: En berättelse om civilkurage