Svart på vitt

Svensk nyhetsrapportering om Förintelsen

Tidningskollage.
Öppnar 25 april 2025
Från 1933 och fram till 1946 skrevs mängder av nyhetsartiklar om Hitler, Nazityskland och kriget. Radion sände dagligen rapporter från Europa och på svenska landsortsbiografer visades journalfilmer fulla av världshändelser. I allt detta fanns också Förintelsen – rapporter, rubriker och notiser om händelserna som ledde fram till folkmordet på Europas judar.

Utställningen Svart på vitt handlar om svensk media och Förintelsen – om det som skrevs och sändes, men också om det som ströks. Om texter som inte fick tryckas och åsikter som inte fick tyckas. Du kan fördjupa dig i tidsandan, det svenska medielandskapet och antisemitismen.

Sverige var, precis som nu, ett land med många röster och åsikter. Varje beskrivning i nyhetsrapporteringen omfattades av begränsningar. Genom ett urval av rubriker och artiklar i de största tidningarna, inslag i radio och journalfilmer får du följa med i rapporteringen. Utställningen berättar om nazisternas maktövertagande, judeförföljelser, deporteringar och slutligen om befrielsen av dödslägren. Du får också ta del av de vassaste pennorna och modigaste rösterna.

Vad stod det, svart på vitt? Påverkade nyhetsrapporteringen oss i Sverige? Och vad är skillnaden mellan att läsa, veta och förstå?

Radioutsändningen-17-maj-1941-Foto-Länsmuseet-Gävleborg
Radioutsändning 17 maj 1941. Foto: Länsmuseet Gävleborg (PDM).

Premiärvisningar 25 april

Svart på vitt öppnar den 25 april på Torsgatan 19 i Stockholm. På öppningsdagen ordnas två premiärvisningar klockan 12 och 14.

Kommande program och allmänna visningar hittar du i kalendern

42-12-19-DN-980x704px

Artiklar och notiser ur Dagens Nyheter den 18 december 1942. Källa: Kungliga Biblioteket/Dagens Nyheter.

Aftonbladet-27-jan-1945-Källa-Kungliga-biblioteket-Aftonbladet-8788x13125-liggande

Inringad rubrik "3 miljoner judar utrotade i Polen!" ur Aftonbladet, 27 januari 1945. Källa: Kungliga Biblioteket/Aftonbladet.

“Det gäller i dag vår broder. Det kan i morgon gälla oss själva.”


Så skrev författaren och journalisten Mia Leche Löfgren i publikationen Sverige och de landsflyktiga år 1935.

I utställningen lyfts svenska röster från perioden, bland andra Mia Leche-Löfgren. Hon var en av de starkaste pacifistiska och antinazistiska rösterna under andra världskriget och använde sig av sin plats i det svenska kulturetablissemanget för att fördöma de brott och faror hon bevittnade.

leche löfgren nytt format
Foto: Jan de Meyere (CC BY).
Utrikesdepartementets-radiorum-6-juni-1944-Foto-J-H-SvD-Stadsmuseet-i-Stockholm-980x704px
Foto: J, H (SvD), Stadsmuseet i Stockholm (CC BY).

Urikesdepartementets radiorum

UD:s radiorum 6 juni 1944.

Toppbild: Kollage: Rubriker från Trelleborgs-Tidningen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Inför ditt besök

Utställningen öppnar den 25 april 2025. Besök utställningen på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19. Fri entré. Nedan hittar du viktig information inför ditt besök.

Viktig information angående jackor och väskor

Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka på de klädställningar som finns i entrén. Väskor större än A4-storlek får ej tas med in i museet. Det finns mindre skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder. Skåpen är 37,5 centimeter långa, 27 centimeter breda och 40,5 centimeter djupa. Obs! Vi kan inte ansvara för väskor som inte får plats i skåpen utan hänvisar till större skåp som finns på exempelvis Stockholms centralstation. Väskor får ej lämnas obevakade på museet.

Övervakning i utställningslokaler

Utställningslokalerna på Sveriges museum om Förintelsen kameraövervakas. Kameraövervakningen är godkänd av integritetsskyddsmyndigheteten. Det är endast myndighetens egen säkerhetspersonal som har tillgång till materialet, som sparas en begränsad tid. Det är enbart vid incident eller misstanke om brott som det inspelade materialet undersöks.

Vid frågor kontakta: registrator@shm.se

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet

Planera ditt besök

Öppettider och praktisk information

Källor

Utrikesdepartementets radiorum 6 juni 1944, https://stockholmskallan.stockholm.se/post/13458, hämtad 2025-02-20

Du kanske också är intresserad av

Oberättat

Varför mördade nazisterna hundratusentals sinti och romer? Varför tilläts så få komma till Sverige? Och varför är allt detta så oberättat?

En person läser texter i utställningen Oberättat.