Romernas motstånd i Auschwitz-Birkenau
Två år tidigare, den 16 december 1942, utfärdade chefen för SS, Heinrich Himmler, det så kallade Auschwitzdekretet. Det innebar att nästan alla sinti och romer i Nazityskland skulle deporteras till en romsk avdelning i Auschwitz-Birkenau. I februari 1943 anlände de första sinti och romerna. Alla barn, kvinnor och män tilldelades prefixet Z (“Zigeuner”) och ett fångnummer tatuerades in på deras armar.
Till skillnad mot de flesta andra fångarna i Auschwitz-Birkenau bodde sinti och romerna blandat män, kvinnor och barn. Tillgången till medicin var nära obefintlig, trångboddhet, svält och sjukdomar florerade. Ett stort antal människor dog. Totalt passerade ungefär 23 000 sinti och romer varav 6 000 var barn under 14 år.
Våren 1944 ansåg nazisterna att det var brist på slavarbetskraft i Nazityskland och transporterade tusentals sinti och romer till olika koncentrationsläger. De flesta som blev kvar i den romska avdelningen var gamla, sjuka och barn. I april 1944 inleddes deportationerna av de ungerska judarna till Auschwitz-Birkenau och enligt SS skulle det råda brist på plats för alla dessa människor. Troligen är det därför SS den 16 maj 1944 beslutade sig för att likvidera den romska avdelningen.
Då fanns cirka 6 500 fångar i den romska avdelningen, när SS klockan 19 på kvällen utlyste utegångsförbud. SS-soldater med automatvapen omringade avdelningen och uppmanade sedan fångarna att gå ut. Via ryktesvägen hade sinti och romerna fått veta att SS planerade att föra alla sinti och romer till gaskamrarna. Beväpnade med knivar, stenar och andra tillhyggen vägrade de att komma ut och att släppa in några soldater. Lägerledningen gav soldaterna order att lämna den romska avdelningen och utegångsförbudet hävdes.
Natten den 2–3 augusti 1944 fördes dock de kvarvarande cirka 4 300 fångarna i den romska avdelningen till gaskammarna och mördades. Händelsen benämns som Romernas sista natt i Auschwitz. Den 2 augusti är sedan 2015 officiell minnesdag för folkmordet på sinti och romer under Förintelsen.