Boksamtal

De avvisade. Christoph Andersson i samtal med Inger Askanas och Mikael Holewa

Evenemanget har redan passerat

Judisk kultur i Sverige i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och Norstedts förlag.

De sökte en fristad i Sverige undan förföljelserna i Nazityskland. Men svenska myndigheter sade nej, med hänvisning till 1937 års utlänningslag, olika kungörelser och hemliga anvisningar från Socialstyrelsen. Deras namn hamnade på särskilda vägrarlistor som distribuerades till polisens gränskontroller, svenska ambassader och konsulat. Budskapet var att ingen av dem skulle släppas in i landet. Följden: alla mördades i Förintelsen, efter att ha blivit av- eller utvisade, alternativt drabbats av svenska myndigheters långsamma processer.

Bokomslag De avvisade.
I De avvisade berättar Christoph Andersson om några av alla de personer som sökte en fristad i Sverige undan nazisternas förföljelser, men nekades. Foto: Norstedts förlag.

I De avvisade berättar journalisten Christoph Andersson deras historia, utifrån vad som finns bevarat om dem i svenska, tyska och österrikiska arkiv − och i deras efterlevandes minnen.
Det är en bok om ett mörkt kapitel i Sveriges historia − flyktingpolitiken under åren 1937 till 1942. Beslutad i god demokratisk ordning av riksdag och regering, med katastrofala konsekvenser.

Christoph Andersson är journalist och författare. Han har tidigare givit ut Svenska SS-fruar (2021), Från gatan in i parlamenten (2010) och Operation Norrsken: Om Stasi och Sverige under kalla kriget (2013). Tillsammans med Andreas Förster skrev han om den högerextrema tyska terrorcellen NSU i Nazisten som teg (2017).

Inger Askanas är änka till Ralph Askanas som kom till Sverige med en barntransport. Ralphs far, Max Askanas, vägrades inresetillstånd och mördades senare i Förintelsen.

Mikael Holewas farbror, Erich Holewa, vägrades också en fristad i Sverige. Han utvisades efter en kortare vistelse i Stockholm. Även Erich Holewa mördades i Auschwitz.

Moderator: Nina Solomin, journalist, författare och kulturredaktör på tidningen Fokus.

Författarsamtalet ingår i en serie kulturprogram som presenteras av Judisk kultur i Sverige i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen.

Praktisk information

  • Pris: 75 kronor.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
  • Samtalet kommer att fotograferas och spelas in samt publiceras på Judisk kulturs webbplats. Det kan också komma att användas på Sveriges museum om Förintelsens webbplats och sociala medier.