Sportlov

Förlorade röster

28 februari kl. 14.00

På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm finns gravstenar över de personer som överlevt Förintelsen och kom till Sverige efter andra världskrigets slut 1945, men som dog kort efter ankomsten. I år är det 80 år sedan de kom till Sverige. Deras röster har gått förlorade, men inte minnet av dem. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv?
Porträtt Rozsi och Lazlo Hirschl med repor och synliga veck.
Porträtt Rozsi och Lazlo Hirschl. Rozsi var en av de som kom till Stockholm 1945, men dog 1946 i sviterna av tuberkulos. Foto: Yad Vashem

Välkommen att lyssna på en presentation av projektet Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade. Materialet omfattar ett sextiotal överlevande från Förintelsen som dog i Stockholmsområdet kort efter ankomsten till Sverige. Materialet publiceras löpande vår webb och under våren 2025 publiceras ytterligare tio livsöden. Förlorade röster - Sveriges museum om Förintelsen

Bakom projektet står Daniel Leviathan, doktorand i judaistik, och Judiska församlingen i Stockholm. Materialet publiceras i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen.

Presentationen hålls av museipedagog Angelica Ruckstuhl i museets lounge. Under presentationen får du veta mer om räddningsaktionerna Vita bussarna och Vita båtarna (UNRRA) samt höra om några av de som finns med bland Förlorade röster.

  • Kostnadsfri. Anmäl ditt intresse i entrén.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Presentation hålls på svenska och är ca. 45 min.