Programserie med Stockholms Kvinnohistoriska

Kvinnor under Förintelsen – Motståndet

24 april, klockan 18–19

I en programserie med berättelser från Förintelsen som utgångspunkt kopplar vi historiska erfarenheter om kvinnor under krig och konflikt – till dagens verklighet. Den här kvällen fokuserar vi på judiska kvinnor som gjorde motstånd under Förintelsen.
SMF_kvinnohistoriska_motstånd
Foto: Den judiska partisanen Sara Ginaite vid befrielsen av Vilna. United States Holocaust Memorial Museum/ Sara Ginaite.

Att trotsa ett utegångsförbud kan tyckas vara en oskyldig handling, men under Förintelsen kunde det vara förenat med livsfara. Hör Eva Kopito och inbjudna gäster prata om kvinnors motstånd, med berättelser från Förintelsen som utgångspunkt – kopplat till dagens verklighet.

Programmet arrangeras i samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms Kvinnohistoriska, och är andra delen av tre i programserien Kvinnor under Förintelsen som pågår våren 2024.

Kvällen inleds av Kenneth Hermele som lyfter fram några av kvinnorna ur sin bok Inte som lamm till slakt. Efter föredraget möts Kenneth Hermele i ett samtal med Lisa Bjurwald lett av Eva Kopito.

Köp biljetter till hela programserien här

Medverkande

  • Kenneth Hermele, författare. I boken Inte som lamm till slakt ges  flera exempel på kvinnor som gjorde motstånd under Förintelsen.
  • Lisa Bjurwald, journalist, författare och debattör.
  • Eva Kopito, programansvarig för Samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern (moderator)
  • Pris: 75 kronor. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Samtalet kommer att fotograferas och kan komma att användas på Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms kvinnohistoriskas webbplats och sociala medier.