Programserie med Stockholms Kvinnohistoriska

Kvinnor under Förintelsen – Mottagandet

29 maj, klockan 18–19

I en programserie med berättelser från Förintelsen som utgångspunkt kopplar vi historiska erfarenheter om kvinnor under krig och konflikt – till dagens verklighet. Den här kvällen berättar vi om kvinnorna som kom till Sigtuna 1945.
SMF_kvinnohistoriska_mottagandet
Foto: Personal från Sigtuna beredskapssjukhus 1945, ur Märta Palmborgs samling, Judiska museet.

Programmet arrangeras i samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms Kvinnohistoriska, och är den sista delen av tre i programserien Kvinnor under Förintelsen som pågår våren 2024.

Köp biljetter till hela programserien här

Kvällen inleds med ett kort föredrag av de kvinnor som kom till Sigtuna beredskapssjukhus 1945. Dessa kvinnor överlevde mot alla odds och kom till Sverige för att kurera sig från både fysiska besvär och psykiska trauman. Hur går någon vidare och börjar leva igen efter traumatiska erfarenheter? Vad har vården av Förintelsens överlevande lärt oss om att hantera svåra trauman? Dessa är några av de frågor vi fokuserar på i det efterföljande samtalet lett av Eva Kopito, programansvarig för Samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern.

Mer information kommer snart.

Medverkande

  • Anna Tiberg Knutas, arkivarie på Sveriges museum om Förintelsen.
  • Frida Johansson Metso, Samordnare Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering.
  • Moderator: Eva Kopito, programansvarig för Samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern.
  • Pris: 75 kronor. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Samtalet kommer att fotograferas och kan komma att användas på Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms kvinnohistoriskas webbplats och sociala medier.