Uppdraget att förvalta minnet av Förintelsen är stort och vilar både på individer och institutioner. Samtidigt står vi inför en ny verklighet. Snart finns inga överlevande kvar som kan berätta, metoderna och metodiken som vi hittills har använt behöver därför ersättas med något nytt.
Samtalet är början på en bred dialog om hur man gör arbetet med Förintelsen relevant för framtiden där unga och deras tankar står i centrum. Vad vill och behöver de få ut av undervisning om Förintelsen? Vilket jobb ska skolan respektive museet göra? Och vad bär dessa institutioner för ansvar gentemot den unga generationen?
Panelen representerar olika intressegrupper och vinklar där engagerade ungdomar med olika bakgrund djupdyker i såväl utmaningar som goda exempel.
Efter samtalet bjuder vi på tilltugg och mingel i museets lounge.
Toppbild: SPRIDD/Arkitekt Klas Ruin.
Medverkande:
- Richardo Blomerus, lärarstudent
- Greta Kicklighter, gymnasieelev
- Arthur Hammer, styrelseledamot, Raoul Wallenberg Differencemakers
- Naomi Manderman, styrelseledamot, Judiska ungdomsförbundet i Sverige
- Samtalet modereras av Leia Rubin Polite, student inom freds- och utvecklingsstudier
Permanent museum och program
Med start våren 2024 bjuder museet löpande in till en samtals- och programserie på olika teman som kopplar till permanent museum. Det är en långsiktig diskussion med målet att hitta och etablera en livskraftig institution som kan föra minnet av Förintelsen vidare. Det första programtillfället i maj 2024 behandlade internationella erfarenheter och minneskultur. Fler program på nya teman följer under 2025. Läs mer om Permanent museum här.
- Kostnadsfritt. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
- Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
- Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
- Samtalet kommer att fotograferas och kan komma att användas på Sveriges museum om Förintelsens webbplats och sociala medier.