Förintelsens minnesdag

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen besöker Stockholms stadsbibliotek

Evenemanget har redan passerat

Sveriges museum om Förintelsen och Judisk kultur i Sverige besöker Stockholms stadsbibliotek med fotoutställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen.
Kollage av porträtt på 29 överlevande som medverkade i projektet och utställningen Speaking Memories - Förintelsens sista vittnen.
Överlevande som medverkade i projektet och utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. Director: Lizzie Oved Scheja, Judisk kultur i Sverige, Projektledare: Susanna Zidén, SHM. Foto: Karl Gabor.  

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen visas på Kista Bibliotek, Farsta bibliotek och Tranströmer bibliotek den 24–28 januari.

Öppettider för biblioteken

På Förintelsens minnesdag den 27 januari visas en digital utställning på samtliga Stockholms stadsbibliotek.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och de olika underläger som ingick i lägerkomplexet Auschwitz, av den sovjetiska armén. Nazisterna hade förstört stora delar av lägret och tvingat ut de flesta fångar på så kallade dödsmarscher tillbaka till Tyskland. Kvar fanns cirka 7 000 fångar som var för sjuka för att följa med och det är de som befrias.  

Förintelsens minnesdag hedrar minnet av alla de som mördades. Den 27 januari varje år uppmärksammas dagen runt om i Sverige och världen. Sveriges museum om Förintelsen och Judisk kultur i Sverige besöker Stockholms bibliotek med fotoutställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. Utställningen består av 29 fotografier och korta personliga berättelser från överlevande.  

Du kan se delar av utställningen på Kista, Farsta och Tranströmer bibliotek den 24–28 januari.
Den 27 januari visas utställningen i digitalt format på samtliga Stockholms stadsbibliotek.

I samarbete med Judisk kultur i Sverige, Stockholms stadsbibliotek och Sveriges museum om Förintelsen.

Förintelsens minnesdag

I anslutning till Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammar Sveriges museum om Förintelsen olika program och initiativ med koppling till Förintelsen. Museet utgår från det personliga och vill lyfta nya perspektiv på historien.

Tillgänglighet och öppettider

Läs mer om tillgänglighet och öppettider på respektive bibliotek här.

  • Kostnadsfritt.
  • onsdag 24 januari
  • torsdag 25 januari
  • fredag 26 januari
  • lördag 27 januari
  • söndag 28 januari