Specialvisning
Specialvisning: 80 år sedan befrielsen av Bergen-Belsen
15 april kl. 14.00

När de brittiska soldaterna kom in i lägret möttes de av fruktansvärda scener. Över 60 000 fångar hade samlats i lägret och i de trångbodda barackerna spreds sjukdomar. Överallt fanns högar med lik. Soldaterna chockades av hur undernärda och svårt sjuka många av fångarna var.
Under visningen berättar vi om Rose-Marie Trollman, en av de som överlevde Bergen-Belsen och kom till Sverige med de Vita båtarna (UNRRA-aktionen) sommaren 1945. De som kom via UNRRA-aktionen hade befriats i Bergen-Belsen och via ett transitsjukhus i Lübeck sedan förts till Sverige för vård.
Efter befrielsen levde många fångar kvar i lägret, i de tidigare soldatbostäderna. Många av de överlevande hade blivit statslösa, Europa låg i ruiner och endast spillror fanns kvar av det judiska livet. Dessa personer kallades av myndigheterna för "Displaced Persons" (fördrivna personer). Åren efter Förintelsen sökte överlevande efter sina anhöriga och letade efter ett nytt hemland för att bygga upp sina liv igen.
- 45 minuter, Kostnadsfri. Anmäl ditt intresse för visning i entrén.
- Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
- Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
- Visningen hålls på svenska.