1. Startsida
  2. Forskningsprojekt lyfter okända levnadsöden med koppling till Förintelsen

Forskningsprojekt lyfter okända levnadsöden med koppling till Förintelsen

På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm finns små, enkla gravstenar över judar som överlevde Förintelsen, men dog kort efter ankomsten till Sverige. Vilka var de och vad går det att berätta om deras liv? Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade är ett forskningsprojekt om dessa levnadsöden. Genom museiwebben, samtal och vandringar presenteras nu resultatet för allmänheten.

Projektet initierades av Judiska församlingen i Stockholm och har genomförts av Daniel Leviathan, arkeolog och doktorand i judaistik. Daniel har under flera år arbetat med projektet och det har möjliggjorts genom att Daniel 2021 fick ett stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. 

– Förlorade röster berättar om de överlevande från Förintelsen som kom till Sverige, men avled kort efter ankomst. De var unga judar, mestadels kvinnor och från olika länder i Europa. Deras röster gick förlorade, men inte minnet av dem  ett minne som nu kan leva vidare och genom det här projektet delas med den breda allmänheten. Nu är det upp till oss att föra vidare deras och deras familjers berättelser, och se till att Förintelsen aldrig glöms bort, säger Daniel Leviathan.

Projektet omfattar ett sextiotal överlevande vars levnadsöden nu går att ta del av via Sveriges museum om Förintelsens webbplats museumforintelsen.se. Innehåll kommer att publiceras löpande och till en början tillgängliggörs tio livsöden. Under hösten ordnas också specialvisningar på Norra judiska begravningsplatsen i samarbete med Judiska museet och de som besöker begravningsplatsen på egen hand kan nå berättelserna genom QR-koder intill gravstenarna.

 Vi arbetar aktivt med att lyfta okända historier med koppling till Sverige och Förintelsen. Här passar Daniels projekt väl in och materialet blir ett bra komplement till mer kända berättelser. Förintelsen är en stor och viktig del av vår historia och vi är långt ifrån klara med den. Några få överlevde och har kunnat berätta, men det stora flertalet mördades eller dog till följd av det de utsattes för. Projektet hjälper oss att berätta historien om dem som inte kunnat berätta själva, säger Katherine Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen.

Förutom stipendiet från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen har projektet också fått stöd av Riksantikvarieämbetet, Stockholms stad, Eduard och Sophie Heckschers Stiftelse och Yad Vashem. Projektet har kunnat genomföras tack vare hjälp från Hanna Nir och Anna Nachman samt stöd från Judiska församlingen i Stockholm, Forum för levande historia, Judiska museet och Föreningen Förintelsens Överlevande.

Förlorade röster på museiwebben

Mer om projektet och tio levnadsöden hittar du här.

Samtal 8 september

Samtal på Sveriges museum om Förintelsen klockan 16 där Daniel Leviathan berättar mer om projektet och hur han har jobbat för att hitta information om personerna och deras liv. Ingen föranmälan krävs. Mer information finns här.

Vandringar 10 september

Guidade vandringar på Norra judiska begravningsplatsen. Klockan 14 och 16. Föranmälan krävs. Mer information och anmälningslänk finns här.

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Foto på Roszi och Laszlo Hirschl

Fotograf: Yad Vashem
Foto på Roszi och Laszlo Hirschl. Roszi Hirschls levnadsöde berättas genom Förlorade röster. När Förintelsen nådde Ungern 1944 levde hon med sin man Laszlo.

Norra judiska begravningsplatsen, gravsten med QR-kod

Fotograf: Wilhelm Lagercrantz, Sveriges museum om Förintelsen/SHM
Herbert Pinkus gravsten tillsammans med QR-kod som leder till en text om hans levnadsöde.

Gravstenar på Norra judiska begravningsplatsen

Fotograf: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM

Gravstenar på Norra judiska begravningsplatsen

Fotograf: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM

Daniel Leviathan porträtt

Fotograf: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM

Katherine Hauptman och Daniel Leviathan på Norra judiska begravningsplatsen

Fotograf: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM