Nu blir historien om Vita bussarna tillgänglig för fler
Under de sista månaderna av andra världskriget pågick räddningsaktionen Vita bussarna och ungefär 15 000 personer kom till Sverige. Många hade överlevt nazisternas koncentrationsläger och bar med sig fruktansvärda berättelser och vittnesmål. Under våren uppmärksammas de Vita bussarna med en ny webbplats, programserie och ett pedagogiskt material. Webbplatsen lanseras idag den 10 april och samlar både dokument från olika arkiv och material som tidigare inte visats.
− Vita bussarna-aktionen är en av Svenska Röda Korsets största, mest kända och omfattande insatser. Den visar på principfast och humanitär handlingskraft, något som genomsyrat vårt arbetssätt under 160 år. Genom detta samarbete med Sveriges museum om Förintelsen kan vi tillsammans lyfta och sprida viktiga berättelser, både från dem som deltog och dem som räddades, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Genom att materialet nu finns samlat är det enklare att få inblick i det intensiva räddningsarbetet. På webbplatsen kan du bland annat läsa om löjtnant Gösta Hallquist och sjuksköterskan Margareta Björcke som båda arbetade med räddningsaktionen. Du får också möta personer som Rosa Ebel, judisk överlevande från Förintelsen. Många av de som räddades med de Vita bussarna var inte judiska överlevande som Rosa. Generellt prioriterades skandinaver, men förutsättningarna förändrades och breddades medan aktionen pågick. I materialet kan du fördjupa dig mer i hur räddningsaktionen kom till och vilka som räddades.
– Vita bussarna är en viktig del av Sveriges historia. Med det här samarbetet vill vi gemensamt lyfta människorna som kom hit och personerna som genomförde räddningsaktionen, stundtals under ganska dramatiska former. Det känns bra att göra ett stycke svensk nutidshistoria tillgänglig för fler, säger Katty Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen.
Programserie och pedagogiskt material
Som en del av samarbetet ordnas också programserien Svenska räddnings- och hjälpaktioner. Programserien hålls vid tre tillfällen under våren på Sveriges museum om Förintelsen och behandlar både historien om Vita bussarna och angränsande teman som ankomst, mottagande och traumahantering.
Till webbplatsen Vita bussarna finns också ett tillhörande pedagogiskt material. Skolor kan använda detta för att mer djupgående arbeta med övningar och originalkällor kopplade till räddningsaktionen och Sveriges historia.
Mer om Vita bussarna och det pedagogiska materialet.
Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se