1. Startsida
  2. Ny utställning visar vad som skrevs om Förintelsen och hur pressfriheten utmanades

Ny utställning visar vad som skrevs om Förintelsen och hur pressfriheten utmanades

Utställningen Svart på vitt handlar om den svenska medierapporteringen 1933–1946. Med fokus på tidens största tidningar, radio och journalfilmer undersöker utställningen vad som rapporterades om nazisternas brott. Svart på vitt lyfter också sådant som utelämnades eller censurerades och vad som händer när diktaturer och despoter utmanar pressfriheten.

I utställningen som öppnar den 25 april får besökarna kronologiskt följa nyhetsrapporteringen om Nazityskland och Förintelsen. Utöver själva rapporteringen fördjupar den sig i medielandskapet, pressfriheten, antisemitismen och flyktingfrågan. Svart på vitt kretsar samtidigt kring några viktiga frågeställningar. Vad kunde den tidens svenska mediekonsumenter ta till sig om Förintelsen? Kunde svenska läsare verkligen förstå? Och vilka likheter och skillnader finns det mellan då och nu? 

–  Utifrån ett enormt material har vi valt att fokusera på det som rapporterades i de största tidningarna som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet. Det går ganska snabbt att konstatera att det stod en hel del om nazisternas judeförföljelser och senare om folkmordet på Europas judar. Men förföljelserna blev oftare små notiser än stora rubriker, istället var det krigsrapporteringen som dominerade nyhetsflödet, berättar Gösta Sandell, utställningsproducent för Svart på vitt. 

Utöver de stora dagstidningarna får besökaren se exempel på rapportering i vecko- och lokaltidningar samt möta några av tidens mest tongivande röster och personer som var en del av samhällsdebatten. Inte bara det som rapporterades är med i Svart på vitt, det som utelämnades eller ströks diskuteras också i utställningen. 

–  Den svenska samlingsregeringens önskan om att hålla Sverige utanför kriget och inte förarga Nazityskland ledde i förlängningen både till att tidningar drogs in och till en form av självcensur bland svenska journalister. Här blir utställningen både en historisk påminnelse och viktig varning, inte minst idag då den fria pressen och demokratin utmanas på många håll runt om i världen, säger Katty Hauptman, museichef Sveriges museum om Förintelsen.  

Öppnar 25 april, fri entré hela 2025 

Svart på vitt öppnar den 25 april och visas på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19 i Stockholm. Den kommer att visas i minst ett år. Museet och utställningen har fri entré under hela 2025.  

Mer om Svart på vitt.  

Svart På Vitt SMF 250423 0005

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Interiör Svart på vitt

Svart På Vitt SMF 250423 0008

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Interiör Svart på vitt

Svart På Vitt SMF 250423 0010

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Interiör Svart på vitt Bang

Svart På Vitt SMF 250423 0001

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Interiör Svart på vitt Pressfriheten

Aftonbladet-27-jan-1945-Ka lla-Kungliga-biblioteket-Aftonbladet-8788x13125

Fotograf: Källa: Kungliga Biblioteket/Aftonbladet.
Bilden är ett utsnitt ur en sida från Aftonbladet som publicerades den 27 januari 1945. Rubriken som rör Förintelsen har museet ringat in med en röd cirkel.

Svart På Vitt SMF 250423 0009

Interiör Svart på vitt

Svart På Vitt SMF 250423 0006

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Interiör Svart på vitt

Kollage-klippbok-Svart-på-vitt-Sveriges-museum-om-Förintelsen-1960x960px

Fotograf: Ola Myrin, SHM / Sveriges museum om Förintelsen
Under kriget arbetade Oscar som uppassare och sjukvårdare på Amerikaliniens fartyg. Han följde med i nyhetsrapporteringen och i sitt klippalbum sparade han artiklar från både svenska och amerikanska tidningar. Artiklar och rubriker om kriget och Förintelsen blandades i albumet med vykort från en värld i krig. Klippalbumet är en del av museets samling och utställningen Svart på vitt.