1. Startsida
  2. Pressinbjudan: Svart på vitt

Pressinbjudan: Svart på vitt

Vad stod det egentligen om Förintelsen i svenska tidningar? Och vad händer när diktaturer och despoter utmanar pressfriheten? Utställningen Svart på vitt undersöker den svenska medierapporteringen om Nazityskland och Förintelsen åren 1933–1946. Varmt välkommen på pressvisning den 24 april!  

Världspolitiken och kriget dominerade den svenska medierapporteringen vid tiden, men de allt brutalare judeförföljelserna i Nazityskland var inte okända för svenska mediekonsumenter. Genom ljudklipp från Sveriges radio, journalfilmer och ett urval av artiklar från stora tidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet får besökarna kronologiskt följa med i den svenska nyhetsrapporteringen. Samtidigt lyfter utställningen tidsandan, antisemitismen och pressfriheten. 

Då, precis som nu, var Sverige ett land med olika röster och åsikter. Förutom att lyfta det som skrevs och sändes visar utställningen också hur pressfriheten utmanades under krigsåren. Fram träder bilden av ett land där många journalister och publicister fruktade despoter och diktaturers vrede, men där andra trots allt vågade rapportera om nazisternas grymheter.  

Inbjudan till pressvisning av Svart på vitt den 24 april klockan 10.00–11.30.  

Museichef Katty Hauptman tillsammans med utställningsproducent Gösta Sandell visar utställningen och svarar på frågor.    

Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19 i Stockholm.  
 
OSA senast 22 april: anton.wigbrand@shm.se  
 
Förhandsanmälan samt ackreditering från museet krävs. Anmäl intresse för enskild intervju i förväg.  

Om utställningen Svart på vitt 

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Tidningskollage Svart på vitt

Bilden visar tre inringade rubriker, från vänster: 1935-07-19 Trelleborgs-tidningen, 1938-11-12 DN, 1935-08-26 SvD