1. Startsida
  2. Sveriges museum om Förintelsen öppnar digitalt – världspremiär för Dimensions in Testimony Sverige

Sveriges museum om Förintelsen öppnar digitalt – världspremiär för Dimensions in Testimony Sverige

I dag lanseras webbplatsen för Sveriges museum om Förintelsen. Här presenteras det nya museet och ett första urval ur museisamlingen. Samtidigt är det premiär för den svenskspråkiga versionen av ”Dimensions in Testimony”, interaktiva biografier som gör att vi och kommande generationer kan samtala med två överlevande från Förintelsen.

– Museet ska fördjupa och bredda kunskaperna om Förintelsen med utgångspunkt i berättelser från överlevande med anknytning till Sverige. Vi vill vara en angelägenhet för alla människor i samhället och tillgängligt i hela landet, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Elisabeth Citrom en av de svenska Frintelseverlevande som vittnar i Dimensions in Testimony Fotograf Erik Lernestl Sveriges museum om FrintelsenSHM Fr publiceras i sammanhang som berr verksamheten p Sveriges museum om Frintelsen

I ”Dimensions in Testimony Sverige”, av USC Shoah Foundation, är två svenska Förintelseöverlevande förevigade med hjälp av AI-teknik, där det går att ställa frågor till Tobias Rawet och Elisabeth Citrom. Ju fler frågor som ställs, desto bättre kommer dialogen att fungera. Genom ”Dimensions in Testimony” kan bland annat skolelever närma sig ämnet Förintelsen genom en interaktiv upplevelse. På museets webbplats presenteras även ett urval av föremål och minnen med berättelser om människorna med koppling till Förintelsen och Sverige. Under sommaren visas föremålen på Historiska museet i Stockholm.

– Det här är en startpunkt. Vi bygger upp museet successivt under flera års tid. Samverkan med organisationer, museer, institutioner och privatpersoner är viktigt för att skapa museiverksamheten, säger Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.


Museets första utställning öppnar i juni nästa år i de nya lokalerna i Glashuset på Torsgatan i Stockholm. Glashuset blir museets hemvist under uppbyggnadstiden på cirka fem till åtta år, då en permanent plats för museet ska vara beslutad.

Statens historiska museer fick hösten 2021 regeringens uppdrag att förbereda och öppna Sveriges museum om Förintelsen. Museet har till uppgift att bevara och föra vidare minnet av samt fördjupa och bredda kunskaperna om Förintelsen. En utgångspunkt är överlevande från Förintelsen med anknytning till Sverige och deras livsberättelser, liksom deras efterlevandes erfarenheter.


Dimensions in Testimony Sverige är ett samarbete mellan Statens historiska museer, Judisk kultur i Sverige och USC Shoah Foundation i USA.

Teknik- och metodutvecklingen av ”Dimensions in Testimony” har skett med hjälp av USC Shoah Foundation, i samarbete med Illinois Holocaust Museum and Education Center och Conscience Display, samt Pears Foundation, Louis. F. Smith, Melinda Goldrich and Andrea Cayton/Goldrich Family Foundation till Jona Goldrichs ära, Illinois Holocaust Museum and Education Center, Genesis Philanthropy Group (R.A.), samt CANDLES Holocaust Museum and Education Center.

Besök museets webbplats: www.museumforintelsen.se


Testa Dimensions in Testimony: www.museumforintelsen.se/dimensions

Läs mer om Dimensions in Testimony: www.museumforintelsen.se/om-dimensions-in-testimony

För pressbilder, vänligen besök: https://news.cision.com/se/sveriges-museum-om-forintelsen

För ytterligare information, kontakta: Ulrika Mannberg, pressansvarig Statens historiska museer.
Telefon: 08-519 557 31 e-post:
ulrika.mannberg@shm.se

I myndigheten Statens historiska museer ingår Sveriges museum om Förintelsen, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Tumba bruksmuseum och uppdragsverksamheten Arkeologerna.

Dokument & länkar

Pressmeddelande i pdf.

Jeanette Gustafsdotter, Sveriges kulturminister, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen.

Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Jeanette Gustafsdotter, Sveriges kulturminister, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen den 16 juni 2022. Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Tobias Rawet, vice ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen.

Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Tobias Rawet, vice ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen den 16 juni 2022. Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Stefan Löfven, före detta statsminister i Sverige, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen.

Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Stefan Löfven, före detta statsminister i Sverige, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen den 16 juni 2022. Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen.

Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen, höll tal under invigningsceremonin av Sveriges museum om Förintelsen den 16 juni 2022. Fotograf: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Elisabeth Citrom, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony”.

Fotograf: Erik Lernestål, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Elisabeth Citrom, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony”. Fotograf: Erik Lernestål, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Tobias Rawet, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony”.

Fotograf: Erik Lernestål, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Tobias Rawet, en av de svenska Förintelseöverlevande som vittnar i ”Dimensions in Testimony”. Fotograf: Erik Lernestål, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Kiwa Zytos fångjacka och identitetshandling.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Klädd i den här jackan vaknade tolvårige Kiwa Zyto den 5 maj år 1945 i en skog i närheten av München och var fri. Han hade överlevt gettot i Kielce, koncentrations- och förinteslelägret Auschwitz-Birkenau och arbetslägren Dachau och Landberger. Efter kriget kom Kiwa Zyto till Sverige. Kiwa Zyto har lånat ut jackan och identitetshandlingen till Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Morsdagskort från gettot i polska Łódź, 1944.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Den 7 maj 1944 gav åttaåriga Tobias Rawet sin mamma Ester en morsdagshälsning. Familjen levde då i gettot i den polska staden Łódź. Kortet var tryckt i gettot och ger en bild av livet där; taggtråd, broar över ”ariskt” område och en vakt redo att skjuta om någon skulle ta sig ut utan tillstånd. Tobias Rawet har skänkt morsdagsbrevet till Sveriges museum om Förintelsen tillsammans med fotografier, dokument och andra minnessaker. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Lilli och Walter Brünns identitetskort.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Lilli och Walter Brünns identitetskort. Lilli och Walter Brünn var två av de cirka 2 000 judiska flyktingar som fick uppehållstillstånd i Sverige under åren 1938 till 1939. I både Lillis och Walters identitetskort finns ett stort J för att visa att de är judar. De har också fått tillnamnen Sara respektive Israel, vilket var ännu ett sätt för nazisterna att skilja ut människor som kategoriserades som judar. Lillis och Walters identitetskort, liksom brev och andra dokument har sparats av deras tidigare granne på Södermalm i Stockholm. Grannen har i sin tur skänkt materialet till Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Ikonbild som Hanna Dimitri och hennes man fick i bröllopspresent 1947.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Hanna och hennes kusin Sofia kom med vita bussarna till Sverige våren 1945 som överlevande efter folkmordet på romer. De var två av få romer som kom till Sverige vid krigsslutet, trots att det var förbjudet för utländska romer att resa in i Sverige fram till 1954. Hannas vittnesmål har lämnats in till museet av efterlevande. Ikonbilden har lånats in till Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Katherine Hauptman, museichef för Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.

Glashuset på Torsgatan i Stockholm där Sveriges museum om Förintelsen öppnar sin första utställning 2023.

Fotograf: Bonnier Fastigheter.
Glashuset på Torsgatan i Stockholm där Sveriges museum om Förintelsen öppnar sin första utställning 2023. Museet kommer ligga i lokalen på våningsplanet ovanför Bonniers Konsthall. Foto: Bonnier Fastigheter.

Glashuset på Torsgatan 19 i Stockholm.

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
Glashuset med exempel på affischer från Sveriges museum om Förintelsen. Museets första utställning öppnar i lokalerna i juni nästa år. Bildmontage: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Får publiceras i sammanhang som berör verksamheten på Sveriges museum om Förintelsen.