1. Startsida
  2. Skola
  3. Skolprogram

Skolprogram

Här ser du våra skolprogram vi erbjuder just nu. De varierar beroende på utställningarna. Vi anpassar gärna upplägg och innehåll efter önskemål och behov. Du bokar enkelt genom att välja tid längre ner på sidan.

Boka vårens skolprogram!

Pris: Kostnadsfritt
Längd: 1 timme och 45 minuter.

Skolprogram Oberättat

Oberättat är museets nyaste utställning som lyfter det ganska okända folkmordet på sinti och romer under Förintelsen. Den börjar med motståndet i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau 1944 och berättar sedan om både bakgrunden till och konsekvenserna av folkmordet. I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål.

Utställningen är liten och vi kommer att dela upp eleverna i två grupper, den ena gruppen får visning medan den andra får testa Dimensions in Testimony med medföljande lärare.

Vi avslutar besöket med gemensam workshop i loungen, där får eleverna reflektera över de vittnesmål de tagit del av och lära sig om mekanismerna bakom folkmord.

För mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
Max en klass åt gången.
Cirka 1 timme och 45 minuter.

Du bokar skolprogram via kalendern nedan.

En person läser texter i utställningen Oberättat.
Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM (CC BY 4.0).

Digitala visningar och föreläsningar

Boka digitala visningar eller föreläsningar för skolklasser.

Digital visning Oberättat

Föremål och textskyltar i utställningen Oberättat.
I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål. På bilden syns smycken som är en del av Lenkas historia. Hon är en av utställningens fem huvudpersoner. Foto: Ola Myrin/SHM.

Oberättat är museets nyaste utställning som lyfter det ganska okända folkmordet på sinti och romer under Förintelsen. Den börjar med motståndet i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau 1944 och berättar sedan om både bakgrunden till och konsekvenserna av folkmordet. I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål.

Följ med på en digital rundvandring i utställningen. Visningen avslutas med frågestund.

För mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
Cirka 1 timme.

Du bokar via kalendern nedan.

Sju liv – digital föreläsning

Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa Zyto, Eva Lecerof, Alice Grosz, Hanna Dimitri, Lieselotte Jacks, Walter Brünn och Czesław Aredzki.
Identifikationshandlingar tillhörande Kiwa, Eva, Alice, Hanna, Lieselotte, Walter och Czesław. Foto: Helena Bonnevier/SHM.

Baserat på utställningen Sju liv visar vi bilder, föremål, källmaterial och berättar om några av dessa sju livsöden. Sju liv handlar om Walter, Alice, Czesław, Lieselotte, Hanna, Kiwa och Eva. Vi får följa dem genom krig och förföljelse, i getton, på flykt och i läger. Genom deras personliga livsöden kan vi lära oss om det som hände under Förintelsen. Efter föreläsningen finns tid för frågor.  

För mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
Cirka 1 timme.

Du bokar via kalendern nedan.

Förlorade röster – digital föreläsning

På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm står rad efter rad av små, enkla gravstenar. Gravstenar över de personer som överlevt Förintelsen och kom till Sverige efter andra världskrigets slut 1945, men som dog kort efter ankomsten. Deras röster har gått förlorade, men inte minnet av dem. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv? Under föreläsning får eleverna ta del av några av dessa öden, om deras erfarenheter av läger, getton och ankomsten till Sverige.

Gymnasiet  
Cirka 1 timme.

Du bokar via kalendern nedan.

Skicka en bokningsförfrågan

Sju liv och Raoul står februari ut, sedan tas de ner för att göra plats för vår nästa stora utställning som öppnar i slutet av april. Under den perioden kommer vi att visa utställningen Oberättat. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Du måste välja tid och fylla i allt markerat med *.

Kalender för skolprogram - mars 2025
  • måndag
  • tisdag
  • onsdag
  • torsdag
  • fredag
Jag vill skicka en bokningsförfrågan*:

Jag har tagit del av Statens historiska museers policy för behandling av personuppgifter och samtycker till att mina kontaktuppgifter samlas in och sparas i enlighet med dataskyddsförordningen.

Tekniska problem med formulär

Har du problem att skicka din bokningsförfrågan eller inte fått svar inom två arbetsdagar kan du mejla till bokning@museumforintelsen.se

Skolelever i utställningen Sju liv.
Dimensions in Testimonyturné
Porträtt på Raoul Wallenberg samt textskyltar mot bakgrund av tyg i utställningen Raoul.

Visning av utställningen Sju liv, Dimensions in Testimony samt utställningen Raoul. Foto bild 1 och 2: Daniel Gustafsson, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Foto bild 3: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM (CC BY 4.0).

Garderob

Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka på de klädställningar som finns i entrén. Väskor större än A4-storlek får ej tas med in i museet. Det finns mindre skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder. Skåpen är 37,5 centimeter långa, 27 centimeter breda och 40,5 centimeter djupa. Obs! Väskor får ej lämnas obevakade på museet.

Besök på egen hand

Det går bra att besöka museet på egen hand med sin skolklass under ordinarie öppettider. Tänk på att ni behöver föranmäla er skolklass då museet har begränsat med plats. Mejla: bokning@museumforintelsen.se