Sverige och Förintelsen

Walter och Lillis identifikationshandlingar.
Under sommaren och våren 1945 kom tiotusentals överlevande till Sverige. Redan i slutet av kriget skickades den första räddningsaktionen ner till Tyskland. Under sommaren fortsatte evakueringen av de svårast sjuka. När nazisternas läger befriades började omvärlden förstå vidden av katastrofen.

Europa låg i ruiner och av det tidigare så rika judiska livet återstod endast spillror. De som överlevt bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, av gemenskaper som försvunnit och av en förlorad värld. En del av dem stannade i Sverige och började ett nytt liv här. Deras erfarenheter är en del av svensk historia och är en del i berättelsen om Förintelsen och Sverige.

Mottagande och beredskapssjukhus i Sverige

Kartan visar platser där överlevande från Förintelsen togs emot och vårdades vid slutet av andra världskriget. Ett flertal överlevande skickades direkt till Epidemisjukhuset i Roslagstull som följd av nazisternas handlingar. I kartan hittar du, utöver epidemisjukhus, även beredskapssjukhus, mottagnings- och flyktingläger samt krigssjukhus.

Läs också Förlorade röster

Kartan kommer att uppdateras med fler platser framöver.

Vill du berätta om någon av platserna ovan eller dela något om andra platser som tog emot överlevande? Museet samlar in berättelser och föremål.

Lämna in föremål

Topbbild: Detalj av Lilli och Walter Brünns ID-handling och dokument. Foto: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Referenslista

Britta Zetterström Geschwind, Markus Idvall, Fredrik Nilsson: Den medicinska spärren: smitta och gränsarbete i skuggan av Förintelsen (Makadam förlag, 2023).