Samtal

Förlorade röster

Evenemanget har redan passerat

Porträtt på Daniel Leviathan monterad intill porträtt på Katherine Hauptman och Daniel Leviathan på Norra judiska begravningsplatsen.
Porträtt Daniel Leviathan och Katherine Hauptman på Norra judiska begravningsplatsen. Foto: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.
På Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm finns små, enkla gravstenar över de judar som överlevt Förintelsen och kom till Sverige efter andra världskrigets slut, men som dog här kort efter ankomsten. Deras röster har gått förlorade, men inte minnet av dem. Vilka var de och vad går att berätta om deras liv?

Forskningsprojektet Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade berättar det som går att berätta om ett sextiotal levnadsöden. Till en början lyfter Förlorade röster tio överlevanden, deras livsberättelser publiceras på Sveriges museum om Förintelsens webbsida den 8 september.

Den 8 september bjuder vi in till ett föredrag och samtal där Daniel Leviathan, arkeolog och doktorand i judaistik, berättar om projektet och hur han har jobbat för att hitta information om personerna och deras liv. Föredraget avslutas med ett samtal mellan Daniel Leviathan och Katherine Hauptman, museichef på Sveriges museum om Förintelsen. De kommer att samtala om projektet och om hur vi kan föra minnet av Förintelsen vidare till kommande generationer.

Projektet initierades av Judiska församlingen i Stockholm och har kunnat genomföras tack vare 2021 års stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen.

I samband med publiceringen av de första livsberättelserna ordnas vandringar på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm den 10 september. Vandringen är kostnadsfri, men du behöver anmäla dig via Tickster.

  • Samtalet är kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platser.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm, plan 5.