Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Vita bussarna längs båda sidor av en väg, på vägen står personal från Röda Korset.

Programserie: Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Räddningsaktionen Vita bussarna

7 maj klockan 18.00-19.00

Delta på platsDelta digitalt
1945 beslutar Sveriges regering att evakuera skandinaver i en aktion som kom att kallas Vita bussarna. Vad var egentligen räddningsaktionen Vita bussarna och hur kom den till? Och vad är skillnaden mellan räddningsaktionen och hjälpaktionen Vita båtarna?

Månaderna innan krigsslutet får Svenska Röda Korset i uppdrag att evakuera skandinaver från det krigshärjade Nazityskland. Räddningsaktionen blir snabbt mer omfattande och runt 15 000 personer från olika nationaliteter räddas och kommer till Sverige.

Under programmet kommer vi att fördjupa oss i uppkomsten och utförandet av Vita bussarna-aktionen. Vi berättar om vilka som räddades och om skillnaden mellan olika hjälp- och räddningsaktioner. Dessutom reder vi ut komplexiteten och valen som låg till grund för aktionerna.

Programmet hålls på Sveriges museum om Förintelsen och livestreamas digitalt. Du kan välja hur du vill delta via bokningslänken.

Medverkande i programmet

  • Ulf Zander, professor i historia vid Lunds universitet
  • Elin Thomasson, samlingsintendent på Sveriges museum om Förintelsen
  • Katarina Tiväng, Stabschef, Generalsekreterarens stab, Svenska Röda Korset
  • Kvällens moderator är Karin Brygger, poet och litteraturvetare.

OBS! Programmet kommer att livestreamas och spelas in. Den kommer sedan att publiceras på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets hemsidor. Detta betyder att du som deltar på plats kan komma med i bild och att din röst kan plockas upp som en del av inspelningen.

Programserie: Svenska räddnings- och hjälpaktioner

Detta program är en del av vårens programserie om svenska räddnings- och hjälpaktioner 1945. Ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korset. Läs mer om seriens tre programtillfällen:

Del 1 Räddningsaktionen Vita bussarna

Del 2 Ankomst och mottagande

Del 3 Traumahantering och lärdomar

  • Pris: 100 kronor för deltagande på Torsgatan 19. 50 kronor för deltagande digitalt. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
  • Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5, samt digitalt via zoom-länk.
  • Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
  • Samtalet kommer att fotograferas, livestreamas samt spelas in och kommer att användas på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets webbplats och sociala medier.