Kort efter Vita bussarnas slut, i maj 1945, kom Sverige, på förfrågan från de allierades flyktingorganisation United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA), att ta emot över 9 000 så kallade ”displaced persons”, alltså överlevande, före detta koncentrationslägerfångar. De kom till Sverige för att få vård, så att de med tiden kunde återvända till sina hemländer, det vill säga repatrieras.
Det var från koncentrationslägret Bergen-Belsen som över 9 000 personer kom att hämtas till Sverige med de så kallade Vita båtarna. De flesta var judar, främst unga kvinnor, från Polen, Ungern, Rumänien och Tjeckoslovakien, och många var svårt sjuka.
Hur gick ankomsten och mottagande till? Vad hände med de överlevande som kom till Sverige? Och hur såg processen ut?
Kvällens föreläsning och samtal kommer att handla om ankomsten och mottagandet i Sverige, av de människor som kom hit med Röda Korsets och UNRRA:s räddnings- respektive hjälpaktion 1945.
Vilka var personerna som kom hit? Vad vet vi idag, och hur – om de som kom hit? De som överlevde, men också de som inte gjorde det.
Programmet hålls på Sveriges museum om Förintelsen och livestreamas digitalt. Du kan välja hur du vill delta via bokningslänken.
Medverkande i programmet
- Markus Idvall, etnolog och forskare vid Stockholms universitet.
- Daniel Leviathan, arkeolog och doktorand i judaistik.
- Jana Becker, efterlevande vars mor Ada Becker kom till Sverige 1945 med de vita bussarna.
- Kvällens moderator är Karin Brygger, poet och litteraturvetare.
OBS! Programmet kommer att livestreamas och spelas in. Den kommer sedan att publiceras på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets hemsidor. Detta betyder att du som deltar på plats kan komma med i bild och att din röst kan plockas upp som en del av inspelningen.
Programserie: Svenska räddnings- och hjälpaktioner
Detta program är en del av vårens programserie om svenska räddnings- och hjälpaktioner 1945. Ett samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korset. Läs mer om seriens tre programtillfällen:
- Pris: 100 kronor för deltagande på Torsgatan 19. 50 kronor för deltagande digitalt. Anmälan krävs via Ticksterlänk ovan.
- Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Plan 5.
Digitalt via Zoom. - Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet under öppettider.
- Samtalet kommer att fotograferas, livestreamas samt spelas in och kommer att användas på Sveriges museum om Förintelsen och Svenska Röda Korsets webbplats och sociala medier.