Minnesdag för Förintelsens romska offer
I år är det 80 år sedan natten mellan den 2 och 3 augusti 1944, en natt då SS bestämt sig för att likvidera den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau och uppemot 4300 romer mördades. Vittnen har berättat att romerna gjorde starkt motstånd, men tvingades till slut av SS-soldater att gå i led till sin död genom gasning.
Varje år samlas romska organisationer och människorättsorganisationer runt om i Europa och världen till minne av Förintelsens romska offer den 2 augusti. Manifestationerna hålls för att hedra minnet av offren, överlevande och deras anhöriga, men också för att reflektera över hur snabbt samhället kan ta ifrån människor deras mänskliga rättigheter om vi inte står vakt.
Minnesstunden i Sverige är öppen för allmänheten och hålls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. I år deltar bland andra Kulturminister Parisa Liljestrand och representanter från Judiska församlingen, Stockholms stad, Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen. Arrangör är Sveriges Internationella Roma Filmfestival i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms stad.
- Minoritetsfrågor är viktiga att ständigt slå vakt om, i synnerhet i dessa tider med högerextremism på frammarsch och där minoritetsgrupper attackeras från olika håll. Idag finns det ingen tröskel alls när det kommer till att bryta mot romers mänskliga rättigheter i Europa. Det är hög tid att göra något från politikens sida, både i Europakommissionen och här i Sverige, för att förhindra att fler generationer av romer förnekas sina mänskliga rättigheter, säger Domino Kai, Kulturproducent, Sveriges Internationella Romska Filmfestival.
Minnesstunden i Stockholm den 2 augusti
En minnesstund med ljuständning äger rum fredagen den 2 augusti, kl. 14.00, på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Evenemanget kräver ingen föranmälan.
Hela programmet och alla talare
Program och specialvisningar på Sveriges museum om Förintelsen
Den 2 augusti hålls också program och specialvisningar på temat Förintelsens romska offer på Torsgatan 19 i Stockholm.
För mer information eller frågor om programmet kontakta info@museumforintelsen.se.