1. Startsida
  2. Okänt folkmord uppmärksammas i ny utställning

Okänt folkmord uppmärksammas i ny utställning

För första gången i Sverige visas nu en sammanhållen utställning om folkmordet på sinti och romer. Genom tidigare okända vittnesmål och unika föremål ges en bild av personerna som förtrycktes, vidden av nazisternas brott och berättelsen om de få som överlevde och kom till Sverige. Den 12 december öppnar Oberättat på Sveriges museum om Förintelsen. 

Utställningen Oberättat tar avstamp i motståndet i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau 1944 och berättar sedan om folkmordets bakgrund och konsekvenser. Den berör välkända ämnen som rasbiologi, men lyfter också tidigare okända vittnesmål och föremål. Personliga berättelser och historiska erfarenheter som kastar nytt ljus över nazisternas brott. 

– Folkmordet på sinti och romer kostade hundratusentals människor livet och utspelade sig på kända platser som Auschwitz-Birkenau. Ändå är folkmordet och människorna som drabbades helt okända för många. Att lyfta den här viktiga delen av vår historia är en del av museets uppdrag och vi hoppas att fler uppmärksammar den, säger Katherine Hauptman, museichef på Sveriges museum om Förintelsen. 

Först 1982 erkände Västtyskland folkmordet och inte förrän 2015 blev det en officiell minnesdag i EU. Forskning om ämnet har börjat ta fart först under de senaste decennierna. Parallellt med utställningsproduktionen har det bedrivits ett omfattande insamlingsarbete. Ett arbete som resulterat i flera nya vittnesmål i museets samling och även föremål, något som ofta saknas i relation till folkmordet på sinti och romer. 

– I Sverige lever många med folkmordet som en del av sin familjehistoria. För många har det varit svårt att berätta och omvärlden har inte alltid varit mottaglig för att lyssna. Genom överlevande, efterlevande och våra givare har vi fått ta del av ny kunskap. Vi hoppas att utställningen bidrar till att fler vill dela sin historia, säger Diana Chafik, intendent och en av utställningsproducenterna för Oberättat.  

Oberättat öppnar 12 december 

Utställningen visas på Torsgatan 19 och kommer att vara öppen under hela 2025. 2025 har museet fri entré.  

Mer om Oberättat.

Anton Wigbrand
Pressansvarig
08-519 557 50
anton.wigbrand@shm.se

Oberättat pressbild 1 SMF

Fotograf: Ola Myrin Sveriges museum om Förintelsen / SHM
Bilden föreställer utställningen Oberättat

Oberättat pressbild 2 SMF

Fotograf: Ola Myrin Sveriges museum om Förintelsen / SHM
Interiörbild från utställningen Oberättat

Oberättat pressbild 2 SMF

Fotograf: Ola Myrin, Sveriges museum om Förintelsen / SHM