Barns teckningar: Dina och Jovans berättelser

Barns teckningar som ritats efter att ha hört berättelser och vittnesmål från Förintelsen, flera teckningar ovanpå och intill varandra.
Visas 26 oktober–1 december 2024
I miniutställningen Barns teckningar: Dina och Jovans berättelser visas barnteckningar från Dina och Jovan Rajs privata samling. Dina och Jovan har under många år delat sina berättelser och vittnesmål från Förintelsen med barn och ungdomar. Vid några av dessa tillfällen fick skoleleverna måla och rita efteråt.

Dessa teckningar har tidigare visats i utställningen Barns blick på Forum för levande historia. Nu visas ett urval på Sveriges museum om Förintelsen. Teckningarna berättar inte bara om Förintelsen, de visar också hur minnet av Förintelsen lever vidare genom nya generationer.

Dina och Jovan Rajs är några av de sista vittnena från Förintelsen. Dina överlevde i Ungern då hon och hennes mamma levde under falsk identitet som kristna. Hennes farföräldrar klarade sig tack vare Raoul Wallenbergs skyddspass och de så kallade svenskhusen.

Jovan splittrades från sin familj när han var 8 år, och fick aldrig se dem igen. Han levde gömd, men han tillfångatogs och deporterades till flera olika koncentrationsläger innan befrielsen.

Jovan och Dina Rajs vid ett bord. Dina håller i teckningar.
Jovan och Dina Rajs. Foto: Jens Mohr, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Minutställningen visas 26 oktober–1 december i museets lounge.

Inför ditt besök

Besök utsällningen på Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19, Stockholm. Fri entré under 2024. Minutställningen visas 26 oktober–1 december i museets lounge.

Viktig information angående jackor och väskor

Garderob: Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka på de klädställningar som finns i entrén. Väskor större än A4-storlek får ej tas med in i museet. Det finns mindre skåp i entrén till museet, där du kan låsa in dina ytterkläder. Skåpen är 37,5 centimeter långa, 27 centimeter breda och 40,5 centimeter djupa. Obs! Vi kan inte ansvara för väskor som inte får plats i skåpen utan hänvisar till större skåp som finns på exempelvis Stockholms centralstation. Väskor får ej lämnas obevakade på museet.

Övervakning i utställningslokaler

Utställningslokalerna på Sveriges museum om Förintelsen kameraövervakas. Kameraövervakningen är godkänd av integritetsskyddsmyndigheteten. Det är endast myndighetens egen säkerhetspersonal som har tillgång till materialet, som sparas en begränsad tid. Det är enbart vid incident eller misstanke om brott som det inspelade materialet undersöks.

Vid frågor kontakta: registrator@shm.se

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet

Planera ditt besök

Öppettider och praktisk information

Du kanske också är intresserad av

Raoul

Lär dig mer om Raoul Wallenberg och vad han gjorde i Budapest 1944. Se utställningen Raoul – en liten utställning om en stor gärning.

Porträtt på Raoul Wallenberg samt textskyltar mot bakgrund av tyg i utställningen Raoul.