Om museet
Regeringen tog beslut om att inrätta Sveriges museum om Förintelsen inom ramen för Statens historiska museer. Förintelsen är en avgörande händelse i Europas historia, i första hand för de miljoner som förföljdes och mördades, men också för efterkrigstidens syn på humanism och etik. Inrättandet av ett museum markerar att Förintelsen, även om den inte genomfördes på svensk mark, hänger ihop med Sveriges historia och är en del av Sveriges kulturarv.
En viktig utgångspunkt för museet är berättelser från överlevande som kom till Sverige. Genom de skildringar och föremål som skänkts till museet bevarar och för vi vidare historien om Sverige och Förintelsen.
Det är centralt att belysa den nazistiska världsbilden och förklara vilket samhälle förövarna ville skapa för att förstå varför olika grupper sågs som hot och problem. Nazisternas alltmer radikala hantering av oönskade människor ledde till slut fram till Förintelsen, där över sex miljoner judar mördades, och folkmordet på sinti och romer. Dessutom förföljdes och mördades miljontals andra av nazisterna och deras allierade under samma tidsperiod, hit räknas bland andra funktionsvarierade, homosexuella, Jehovas vittnen och politiska motståndare. Museet arbetar aktivt för att lyfta olika perspektiv på Förintelsen och olika grupper som drabbades av nazisternas brott.
Uppbyggnad av museet och publik verksamhet
Museet inrättades formellt den 1 juli 2022. I juni 2023 öppnade den första utställningen i museets tillfälliga lokal på Torsgatan 19 i Stockholm. Där kommer museet finnas medan vi söker permanenta lokaler för verksamheten.
Förutom program- och utställningsverksamheten på Torsgatan arbetar museet aktivt för att nå hela Sverige genom bland annat digitala verktyg som Dimensions in Testimony samt genom samarbeten med lokala aktörer.
Se aktuella program och samarbeten
Kontakta oss
För allmänna frågor:
info@museumforintelsen.se
Följ oss på sociala medier
Sveriges museum om Förintelsen finns på Facebook, Instagram och Twitter. Vi publicerar historiska fotografier och information om våra samlingar samt tipsar om aktuella program och erbjudanden.
Följ oss på Facebook.
Följ oss på Instagram: @museumforintelsen.se.
Följ oss på Twitter: @swehlcstmuseum.