Förintelsens minnesdag 

Alfreda Markowska, romsk överlevande och hjälte

Evenemanget har redan passerat

Välkommen på ett föredrag och samtal som uppmärksammar Alfreda Markowska. Hon föddes 1926 i Polen och tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. Hennes familj mördades av nazisterna i en masskjutning. Alfreda var den enda överlevande från massakern och hon bestämde sig för att göra motstånd mot nazisterna genom att försöka rädda barn undan Förintelsen

Alfreda Markowska

Alfreda Markowska föddes 1926 i Polen. Hon tillhörde en stor romsk familj som levde ett kringresande liv. 1941, när Alfreda bara var 15 år, mördades hela hennes familj av nazisterna i en masskjutning strax utanför den lilla staden Biała Podlaska. Alfreda var den enda överlevande från massakern. Alfreda bestämde sig för att göra motstånd gentemot nazisterna genom att försöka rädda barn undan Förintelsen. Sammanlagt kom hon under kriget att rädda cirka 50 romska och judiska barn. 2006 tilldelades Alfreda Markowska den polska orden Polonia Restituta för sina heroiska insatser under andra världskriget.

Porträtt Alfreda Markowska
Alfreda Markowska. Foto: Wikimedia, CC BY-SA 4.0.

Medverkande

I detta program kommer vi att möta Alfredas svenska släkting Dolores ”Dolly” Andersen, som genomförde en resa till Polen för att hitta mer information om sin släkting Alfreda. Vi kommer tillsammans att se ett klipp ur den del av dokumentären Den romska Förintelsen som handlar om Dollys resa. Dan Hultqvist som är museipedagog på Sveriges museum om Förintelsen kommer att förklara hur och varför det romska folkmordet under Förintelsen genomfördes av nazisterna. Moderator i panelsamtalet är Mia Taikon från den romska organisationen È Romani Glinda. 

I samarbete med É Romani Glinda, Polska institutet i Stockholm och Sveriges museum om Förintelsen.

Program

Föredrag och samtal i museets lounge klockan 18.00–20.00
Vi erbjuder även en allmän guidad visning av Sju liv klockan 17.00–17.45

Förintelsens minnesdag

I anslutning till Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammar Sveriges museum om Förintelsen olika program och initiativ med koppling till Förintelsen. Museet utgår från det personliga och vill lyfta nya perspektiv på historien.

Praktisk information

  • Kostnadsfritt, anmälan krävs via länken ovan.
  • Torsgatan 19, Stockholm, plan 5.