Berättelser från överlevande

Följ fem livsöden från förföljelse till Sverige.

NMA.0033193 (1)-beskuren
  1. Startsida
  2. Sverige och Förintelsen
  3. Berättelser från överlevande
Ett morsdagsbrev, en liten resväska, två identitetskort stämplat med ett J, en randig fångjacka och en ikonbild har lämnats eller lånats in till Sveriges museum om Förintelsen.

Genom dessa kan vi ta del av berättelser från överlevande, som under olika omständigheter kom till Sverige till följd av Förintelsen och folkmordet på romer. Det finns flera beröringspunkter mellan föremål och vittnesmål, som visar hur dessa händelser påverkade människors liv.

De är ett första urval ur museisamlingen, men även exempel på inlån av föremål. De rymmer bland annat den kärlek som finns mellan föräldrar och deras barn liksom det ansvar en flicka i tioårsåldern tvingades visa inför sin lillasyster. Men de rymmer också vittnesmål om vad diskriminering kan leda till – nazisternas våldshandlingar som innebar att de utsatte människor för förföljelse, svält, misshandel och mord.

De här levnadsödena tillhör de judiska överlevandena Lieselotte Jacks, Tobias Rawet, Lilli och Walter Brünn, Kiwa Zyto och den romska överlevanden Hanna Dimitri (Brezinska).

Lieselotte Jacks

Ärendenummer: 89

Kiwa Zyto

Ärendenummer: 90

Hanna Dimitri (Brezinska)

Hanna

Lilli och Walter Brünn

Walter och Lillis identifikationshandlingar.

Tobias Rawet

94_TOBIAS_PUFF

Toppbild: Flyktingar ombord på en färja 1945. Människorna kom till Sverige med Folke Bernadottes expedition Vita bussarna. Foto: K. W. Gullers, Nordiska museet (CC BY-NC-ND 4.0).