Förintelsens minnesdag

Dimensions in Testimony och Speaking Memories besöker Tranströmerbiblioteket

Evenemanget har redan passerat

Samtala med överlevande genom Dimensions in Testimony och se utställningen Speaking Memories på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.
Foto på Dimensions in Testimony i turnerande format med överlevande Elisabeth Citrom i bakgrunden.
Dimensions in Testimony, Lydia Rosell Cacho, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och de olika underläger som ingick i lägerkomplexet Auschwitz, av den sovjetiska armén. Nazisterna hade förstört stora delar av lägret och tvingat ut de flesta fångar på så kallade dödsmarscher tillbaka till Tyskland. Kvar fanns cirka 7 000 fångar som var för sjuka för att följa med och det är de som befrias.  

Förintelsens minnesdag hedrar minnet av alla de som mördades. Den 27 januari varje år uppmärksammas dagen runt om i Sverige och världen. Sveriges museum om Förintelsen och Judisk kultur i Sverige besöker Stockholms bibliotek med fotoutställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen. Utställningen består av 29 fotografier och korta personliga berättelser från överlevande.

Dimensions in Testimony är en dokumentationsform som gör det möjligt att samtala med överlevande från Förintelsen. USC Shoah Foundation dokumenterar överlevande världen över genom strukturerade djupintervjuer som filmades med avancerad videoteknik. Dokumentationsmetoden är utvecklad av organisationen USC Shoah Foundation och intervjuerna gjordes i samarbete med Judisk kultur i Sverige.

Introduktioner till Dimensions in Testimony hålls på PUNKT.

Se information om öppettider och tillgänglighet på Tranströmerbiblioteket och PUNKT – Stockholms stadsbibliotek.

I samarbete med Judisk kultur i Sverige, USC Shoah Foundation, Stockholms bibliotek och Sveriges museum om Förintelsen.

Förintelsens minnesdag

I anslutning till Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammar Sveriges museum om Förintelsen olika program och initiativ med koppling till Förintelsen. Museet utgår från det personliga och vill lyfta nya perspektiv på historien.

Mer om Förintelsens minnesdag

  • Kostnadsfritt.
  • Götgatan 54, Stockholm, plan 5.
  • Läs om tillgänglighet och öppettider på Tranströmerbibliotekets hemsida.
  • onsdag 24 januari 12:00–20:00
  • torsdag 25 januari 12:00–20:00
  • fredag 26 januari 12:00–20:00
  • lördag 27 januari 11:00–17:00
  • söndag 28 januari 11:00–17:00