Norra judiska begravningsplatsen

Norra judiska begravningsplatsen med träd i bakgrunden
  1. Startsida
  2. Förlorade röster
  3. Norra judiska begravningsplatsen
De överlevande som dog kort efter ankomsten i Stockholm kom att begravas på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm, sida vid sida den svenska judenheten.

Till en början begravde man de första som dog bland de vanliga gravarna i kvarter K, i de gravar som var näst på tur att fyllas, men bara drygt en månad efter att de vita båtarna börjat anlända med överlevande från Bergen-Belsen, förstod Judiska församlingen i Stockholm vidden av tragedin och insåg att fler av de befriade skulle avlida. Därför tog man beslutet att upprätta ett nytt gravkvarter, kvarter J, alldeles intill det kvarter där man fram till nu begravt de överlevande. Detta nya kvarter kom att fyllas på, rad efter rad, med de befriade som avled. Vid det nya kvarteret kom man år 1953 att resa ett minnesmärke för de som mördades under Förintelsen, utformad av skulptören Margot Hedeman.

De överlevandes gravstenar är enkelt utformade, i formen av små rektangulära stenar inristade med personens namn, födelsedatum, dödsdatum och födelseland. Det kan verka som en till synes enkel grav, men dess symbolik är stor. I judendomen är graven en viktig plats, inte bara för individen som är begraven där, utan även för familjen och släkten. Judiska gravar är evighetsgravar, ett evigt monument för personen som levt, och på så sätt ett evigt monument för dess familj.

Närbild på gravstenar på Norra judiska begravningsplatsen
De flesta av offren för Förintelsen har ingen grav. De finns begravda i omärkta gravar och massgravar eller i högar av aska. I många fall är därmed graven på Norra judiska begravningsplatsen mer än bara den överlevandes grav. Ibland kan det vara den enda grav som finns för en hel familj, den enda fysiska markören över att en familj existerat. Foto: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Gravarna är både ett fysiskt minne av en person och symboliskt en grav för hela familjen, ett permanent minne. Ett monument för de judar som nazisterna ville förinta från vårt minne, från vår existens.

Mobil i förgrunden, i bakgrunden finns QR-kod intill Herbert Pinkus gravsten.
Intill Herbert Pinkus gravsten finns en QR-kod som leder till en text om Herberts levnadsöde, som finns publicerad på Sveriges museum om Förintelsen. Foto: Wilhelm Lagercrantz, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Besök Norra judiska begravningsplatsen

Norra judiska begravningsplatsen kan besökas på egen hand. Adress: Judiska kapellets väg 1–3, Solna. Här hittar du gravarna och vid varje grav finns en QR-kod som ger dig möjlighet att läsa mer om de begravda och deras familjers levnadsöden, texter som även finns publicerade här. Norra judiska begravningsplatsen är öppen alla dagar dygnet runt utom på shabbat och judiska helger.

Dokument med namnet Lia Stark
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Lia Stark

Lia föddes i Sighet, idag norra Rumänien. Hon var inte ens 17 år när hon och familjen deporterades till Auschwitz.

Foto:

Rozsi Hirschl

Rozsi levde i Budapest med sin man Laszlo med nyfödda dottern Edit när Förintelsen nådde Ungern 1944.

Rywka_Posladek_560x380px
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Rywka Posladek

Rywka var bara 14 år när kriget bröt ut 1939 och och hennes hemstad Łódź i Polen ockuperades av Nazityskland.

Dokument med Margit Polgars namn
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Margit Polgar

Margit föddes på juldagen 1920 och växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien. 1944 deporterades hennes familj till Auschwitz.

Arkivmaterial med namnet Czarna Ber
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Czarna Ber

Czarna var i 16-årsåldern när när nazistiska trupper intog hennes hemstad  Łódź i september 1939.

Arkivmaterial med namnet Gerte Lorie
Foto: Arolsen Archives

Gerte Lorie

Gerte växte upp i Prag. Hon var 20 år när nazisterna intog hennes hemstad den 15 mars 1939.

Herbert_Pinkus_560x380px
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Herbert Pinkus

Herbert föddes som den äldsta sonen till Max och Johanna Pinkus i Dresden i Tyskland. 1935 infördes Nürnberglagarna, som för alltid kom att förändra hans liv.

Arkivdokument Hertha Heyman
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Hertha Heyman

Hertha bodde i Stettin, i dåvarande tyska Pommern, med sina man och deras söner när nazisterna kom till makten i Tyskland 1933.

Vittnesmålsblanket, Page of Testimony
Foto: Yad Vashem

Klara Schwarcz

Klara växte upp i staden Tokaj, i nordöstra Ungern nära den Slovakiska gränsen, där hennes fader var rabbin.

Sabina_Krautwirt_560x380px
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Sabina Krautwirt

Sabina växte upp i Krakow i Polen där familjen drev ett bageri. Hon var 25 år när tyska trupper marscherade in i Krakow den 6 september 1939.

Toppbild: Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Foto: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.